Sosyal medyaya yeni düzenlemeler yolda
Güvenlik İnternet Günü nedeniyle düzenlenen bir etkinliğe Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Bakan Yardımcısı Dr. Ömer Fatih Sayan da katıldı. Dr. Sayan, sosyal medya platformlarına yeni düzenlemelerin geleceğini açıkladı.
Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu, Güvenli İnternet Günü kapsamında bir etkinliğe ev sahipliği yaptı. Açılış konuşmasında Bakan Yardımcısı Dr. Ömer Fatih Sayan, sosyal medyada yayılan dezenformasyonun internet çağının en büyük problemlerinden biri olduğunu söyledi.
Dr. Sayan, sosyal medyada yeni düzenlemelerin yapılacağını belirterek, “İnternet doğru olmayan amaçlarla kullanıldığında; nefret söylemi, ırkçılık, islamofobi gibi düşüncelerin yayılmasında, terörün propagandasının yapılmasında ve teröre taraftar toplamada, çocukların ve gençlerin ruhsal gelişimini yanlış yönde etkileyecek içeriklerin yayılmasında etkin bir araç haline geliyor. Bu riskler hasebiyle siber ortamda kişilere, kurumlara ve devletlere saldırılar yapılabiliyor. Ama internet sadece bu saydığımız kötülüklerle dolu bir yer değil. Aksine hatta doğru kullanıldığı zaman dünyanın en faydalı keşiflerinden birisi.” dedi.
SOSYAL MEDYADA YANLIŞ BİLGİLER YAYILIYOR
Sosyal medya platformlarında ciddi oranda dezenformasyon (yanlış bilgi) olduğunu belirten Dr. Sayan, "Sosyal medyada kullanıcıların kişisel hesaplarından kolaylıkla ve doğruluğunu teyit etmeden yaptığı paylaşımlar, haberin bireylere ulaşmasını çok daha hızlı kılıyor. Bu bazı durumlarda kişilere avantaj gibi görünse de aslında işin içine güvenilirlik, doğruluk, manipüle etme, çıkarlar doğrultusunda yönlendirme, bilgiyi çarpıtma ve çevrimiçi radikalleşme girdiğinde çok farklı bir hale geliyor." dedi.
Bu tür durumlarda doğru ile yanlışın birbirine karıştığına dikkat çeken Bakan yardımcısı,"Doğru ile yalan arasındaki farkın belirsizleştiği sosyal medya ortamlarında, popüler kültürün ve trendlerin etkisiyle bu paylaşım rüzgârına kapılan herkes; kaynağı bilinmeyen bilgilere, videolara, ses kayıtlarına, haberlere, muhakeme etmeden inanıyor ve bunları düşünmeden paylaşıyor. Bu paylaşımları yeniden, tekrar tekrar yapan herkes dolaylı da olsa bilmeden dezenformasyonun bir parçası haline geliyoruz. Bu sebeple bizler için yalan haber, dezenformasyon, nefret söylemi günümüzde mücadele edilmesi gereken ciddi sorunların en başında geliyor." şeklinde konuyu açıkladı.
Dr. Ömer Fatih Sayan, sosyal medyadaki dezenformasyona karşı gençleri uyardı ve sosyal medyada herhangi bir bilgiyi paylaşmadan önce konunun irdelenmesini, en az 2-3 farklı güvenilir kaynaktan teyit edilmesi gerektiğini söyledi.
SOSYAL MEDYAYA DÜZENLEME
Güvenlik İnternet Günü etkinliğinde, önemli bir konuya daha parmak basan Sayan, geçtiğimiz yıl sosyal medyaya dair düzenlemeler yapıldığını belirterek, “Sosyal ağlara bir temsilci belirleme yükümlülüğü getirdik. Buna uymayan ağlara ise önce idari para cezası sonra reklam verme yasağı, en sonda da internet trafik bant genişliğinin daraltılması gibi yaptırımlar uyguluyoruz. Buradaki en büyük amaç; kişisel haklarının ihlali ve özel hayatın gizliliği noktasında bir muhatap bulabilme isteğimiz." dedi.
Bu sene yeni düzenlemelerin geleceğini vurgulayan Dr. Ömer Fatih Sayan, "Bu düzenleme ile hedefimiz; sosyal ağ sağlayıcılarla kurulmuş olan muhataplık ilişkisinin güçlendirilmesi ve vatandaşlarımızın haklarının korunmasıdır." şeklinde konuştu.
Kaynak: İhlas Haber Ajansı