Tgrt Haber

Spotify küçükten alıp büyüğe verecek! Bağımsız sanatçılara telif tırpanı

Editör: Ömer Faruk Doğan / Kaynak: The Verge
27 Ekim 2023 14:00 - Güncelleme : 27 Ekim 2023 14:00
Spotify küçükten alıp büyüğe verecek! Bağımsız sanatçılara telif tırpanı

Spotify, para kazanma politikasını revize ediyor. İddiaya göre bir şarkının ödeme alabilmesi için gereken minimum dinleme sayısı artırılacak, sınırı aşamayan sanatçılar para kazanamadığı gibi, kazançları da büyük sanatçılara dağıtılacak.

Dünya genelinde en popüler müzik akış platformlarından Spotify, 2024 başlarında uygulamaya koymayı düşündüğü yeni telif ücreti modeliyle müzik endüstrisinde büyük değişikliklere yol açacak.

Music Business Worldwide (MBW) tarafından ortaya atılan bu değişiklikler, platformun ödeme dağılımını yeniden düzenleyeceğini gösteriyor ve yeni sistemin, özellikle bağımsız sanatçıları olumsuz anlamda etkileyeceğine dikkat çekiliyor.

HİLE​ YAPANLARA CEZA KESECEK

Önerilen değişikliklerin ilki, müzik dağıtımcılarını (etiketler dahil) sahtekarlık faaliyetleri nedeniyle cezalandırmayı içeriyor. Spotify, daha fazla telif ücreti kazanmak için birtakım hilelere başvuranların gözünün yaşına bakmayacak.

Spotify küçükten alıp büyüğe verecek! Bağımsız sanatçılara telif tırpanı

İkinci değişiklik, "beyaz gürültü" olarak bilinen müzik dışı içeriklerden elde edilen haksız kazançların önüne geçmeyi amaçlıyor. Şu anda 30 saniyeden fazla çalınan her parça telif ücreti kazanmaya başlıyor. Ancak bazı içerik üreticileri bunu istismar ettiği için şirket para kazanmak için gereken minimum dinleme süresini artıracak.

BAĞIMSIZ SANATÇILARA 'TELİF' ENGELİ

Spotify bir parçanın telif ücreti almaya hak kazanabilmesi için gereken dinleme süresini de artırma kararı aldı. Bu değişikliğin özellikle bağımsız sanatçıları olumsuz etkileyeceği tahmin ediliyor.

Yeni sisteme göre bir şarkı, ayda en az 5 Cent ya da tahminen 200 dinleme eşiğine ulaştıktan sonra ödeme almaya başlayacak. İşin kötü tarafı şu ki, bu eşiği aşamayan bağımsız sanatçıların kazançları Spotify'ın gelir havuzuna aktarılacak ve sınırı geçebilen sanatçılara pay edilecek.

Dünya genelinde en çok kullanılan müzik akış platformu olarak Spotify'ın bu değişiklikleri, müzik endüstrisinde büyük yankı uyandırmış durumda. Müzik sektörü analisti Mark Mulligan, daha küçük sanatçıların bu yeni sistemde "ötekileştirileceğini" öne sürüyor.

Spotify sözcüsü Chris Macowski, "Sanatçılara nasıl en iyi hizmeti sunabileceğimizi her zaman değerlendiriyoruz ve platform bütünlüğünü daha da ilerletmek için düzenli olarak iş ortaklarıyla görüşmeler yapıyoruz. Şu anda paylaşacak herhangi bir haberimiz yok." açıklamasında bulundu.

Kaynak: The Verge
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...