Tgrt Haber

Spotify'a üye kaydı durduruldu! İşte nedeni

06 Temmuz 2023 11:20 - Güncelleme : 06 Temmuz 2023 11:20
Spotify'a üye kaydı durduruldu! İşte nedeni

Spotify, Apple'ın App Store faturalandırma sistemini artık kabul etmeyeceğini duyurdu. Bu hizmetle artık Spotify'a üye olunamayacak ve üye olanlar da Premium'u kaybedecek.

İsveç merkezli dijital müzik platformu Spotify, şaşırtıcı bir kararla gündeme geldi. Artık iPhone​'da Apple​'ın faturalandırma sistemini kabul etmeyeceğini duyuran şirket, bu yöntemle Premium​'a üye olan kullanıcıları ise otomatik olarak ücretsiz sürüme düşüreceğini belirtti.

Variety'nin haberine göre, Spotify kullanıcılarına gönderdiği mailde "Spotify Premium'a abone olurken Apple'ın faturalandırma hizmetini kullandığınız için sizinle iletişim kuruyoruz. Ne yazık ki, bu faturalandırma yöntemini artık bir ödeme şekli olarak kabul etmiyoruz" dedi.

Spotify'ın bu kararı alma sebebi ise, Apple'ın iOS işletim sistemindeki uygulamalarda yapılan ödemelerden yüzde 30 komisyon alması. Sırf bu komisyon sebebiyle Spotify, Apple'ın ödeme yöntemiyle Premium'a üye olan kullanıcılardan 3 dolar daha fazla ücret almak zorunda kalıyordu.

Spotify, tüm abonelerine tutarlı bir fiyatlandırma sunmak amacıyla artık sadece kredi kartı ve PayPal ile yapılan ödemeleri desteklediğini duyurdu. Apple'ın ödeme yöntemiyle Premium'a abone olmuş kullanıcılar, bir sonraki faturalandırma dönemi geldiğinde otomatik olarak reklam destekli ücretsiz pakete düşürülecek.

Ardından doğrudan Spotify'ın web sitesi üzerinden yeniden abone olmaları gerekecek.

APPLE'I ŞİKAYET ETMİŞTİ

Spotify daha önce Apple'ı uygulama mağazası politikalarını kullanmak suretiyle rekabet karşıtı eylemlerde bulunmakla suçlamıştı. 2019 yılında şirket, Avrupa Komisyonu'na yaptığı resmi bir şikayette, Apple'ın App Store aracılığıyla tüketici seçimini ve rekabet ortamını haksız bir şekilde sınırladığını iddia etmişti.

Aynı gerilimi Google​ ile yaşayan Spotify, Android uygulamalarındaki ödemelerden belli bir miktar komisyon alınmasına itiraz etmişti. Ardından iki şirket anlaşma yoluna giderek, Android kullanıcılarına Spotify'ın ödeme sistemini kullanma veya Google'ın faturalandırma hizmetiyle ödeme yapma imkanı tanındı.

Apple ise App Store'da böyle bir imkan sunmuyor.

Kaynak: Variety, Derleyen: Ömer Faruk Doğan - TGRT Haber

Kaynak: Variety

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...