Tgrt Haber

Takke düştü: Sony'nin Call of Duty’den elde ettiği dudak uçuklatan geliri ortaya çıktı!

Editör: Ömer Faruk Doğan / Kaynak: The Verge
29 Haziran 2023 13:18 - Güncelleme : 29 Haziran 2023 13:48
Takke düştü: Sony'nin Call of Duty’den elde ettiği dudak uçuklatan geliri ortaya çıktı!

68,7 milyar dolarlık Microsoft - Activision anlaşması mahkemeye taşındı. Federal Ticaret Komisyonu (FTC) ile Microsoft karşı karşıya geldi. Süreç devam ederken Sony'nin anlaşmaya neden karşı çıktığı da belli oldu.

Microsoft​'un 68,7 milyar dolarlık Activision-Blizzard davası devam ediyor. ABD'nin düzenleyici kurumu olan Federal Ticaret Komisyonu (FTC) ile Microsoft mahkemede karşı karşıya geldiler. Hatırlanacağı üzere FTC​ mahkemeye başvurarak anlaşmayı geçici süreliğine de olsa engellemişti.

PlayStation​ CEO'su Jim Ryan, şirketin Call of Duty serisinden elde ettiği gelirleri ve bazı oyunlarını geliştirme maliyeti hakkında detaylar içeren bir belgeyi mahkemeye sundu. The Verge'ün haberine göre bu belgeler 'yanlışlıkla' internete sızdırıldı.

SADECE 2021'DE 800 MİLYON KAZANDI

Belgelerde yer alan bilgiye göre PlayStation, sadece Call of Duty serisinden 2021 yılında Amerika’da 800 milyon dolar gelir elde etti. Aynı zamanda 2019’dan 2021’e kadar dünya genelinde yaklaşık olarak 16 milyar dolar kazandığı ortaya çıktı.

Bununla birlikte 1 milyon PlayStation oyuncusunun sadece Call of Duty oynadığı bilgisi paylaşıldı. Sony​'nin Call of Duty'nin Xbox'a özel olması durumunda gelirlerinin büyük ölçüde düşeceğini mahkemeye göstermek için sunduğu bu belgeler, şirketin Microsoft-Activision anlaşmasına karşı çıkma sebebini de ortaya koyuyor.

Ayrıca Sony, Guerrilla Games tarafından geliştirilen PS4 ve PS5 özel oyunu Forbidden West'e 5 yıl içinde 300 çalışanla birlikte 212 milyon dolar harcadığını kaydetti. The Last of Us Part II’nin ise 2014'te geliştirilmeye başladığı ve Sony'nin bu oyun için 200 milyon doları gözden çıkardığı ifade edildi.

MİCROSOFT CEO'SUNDAN SONY'YE SUÇLAMA

Microsoft CEO’su Satya Nadella da mahkemeye bazı açıklamalar yaptı. "Konsola özel oyun" fikrine aslında sıcak bakmadığını ve kendisine kalsa bundan kurtulmak istediğini belirten Nadella, "Oradaki baskın oyuncu (Sony), pazar rekabetini özel ürünler kullanarak tanımladı, yani içinde yaşadığımız dünya bu. O dünyayı hiç sevmiyorum" diyerek topu Sony'ye attı.

FTC ve Microsoft - Activision davası sürüyor. Komisyon Microsoft'un Activision'a sahip olması halinde oyun pazarındaki rekabetini kötüye kullanıp kullanmayacağına ilişkin araştırmalarını sürdürürken, Avrupa Birliği ve Japonya'nın da olduğu bazı ülkeler anlaşmayı onayladı fakat İngiltere reddetmişti.

Bu arada PlayStation CEO'su Jim Ryan, anlaşmanın gerçekleşmesi halinde PlayStation 6'nın bilgilerini Activision'a vermeyeceğini açıkladı.

Kaynak: The Verge, Derleyen: Ömer Faruk Doğan - TGRT Haber

Kaynak: The Verge

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...