Tgrt Haber

Tam 52 milyon yıllık! Bilim dünyasına ışık tutan keşif

Editör: Ömer Faruk Doğan / Kaynak: SciTechDaily
14 Nisan 2023 15:48 - Güncelleme : 14 Nisan 2023 15:49
Tam 52 milyon yıllık! Bilim dünyasına ışık tutan keşif

Bilim insanları, Wyoming'in Yeşil Nehir Oluşumunda şimdiye kadar bulunan en eski yarasa iskeletlerine dayanan yeni bir yarasa türü olan Icaronycteris Gunnelli'yi keşfetti. Çalışma, yarasaların yaklaşık 52 milyon yıl önce birden fazla kıtada hızla çeşitlendiği fikrini destekliyor.

Bilim insanları son 60 yıl içerisinde 30'dan fazla yarasa​ fosili ortaya çıkardılar. Ancak bunların tamamının aynı iki yarasa türüne ait olduğu düşünülüyor. Hollanda'daki Amerikan Doğa Tarihi Müzesi ve Naturalis Biyoçeşitlilik Merkezi'nde görev yapan araştırmacılar, bilim dünyasına ışık tutan yeni bir keşfe imza attı. Amerikan Fosil Merkezi'nde keşfedilen iki yarasa iskeletine dayanarak Icaronycteris'in yeni bir türünü ortaya çıkardılar.

1.400'ten fazla türü bulunan yarasalar, doğal ekosistemlerde hayati bir öneme sahip olmaları, çok çeşitli habitatları ve kutup bölgeleri hariç hemen hemen dünyanın her yerinde bulunmalarıyla en özel ikinci memeli grubunda yer alıyor. Yarasaların bilinen en erken kayıtları Eosen dönemine ait. Keşfedilen yeni Icaronycteris Gunnelli türü ise 52 milyon yıl öncesine ait.

KUZEY AMERİKA'DA YAŞIYORDU

Yapılan çalışmalarda Icaronycteris Gunnelli türünün yaklaşık 52 milyon yıl önce Kuzey Amerika'da yaşadığı tespit edildi. Hayvan, bir diğer türü olan Icaronycteris index'e benzer şekilde 22 ile 29 gram ağırlığındaydı.

Tam 52 milyon yıllık! Bilim dünyasına ışık tutan keşif

Naturalis Biyoçeşitlilik Merkezi'nden evrim biyoloğu Tim Rietbergen açıklamasında, "Paleontologlar, Icaronycteris index olarak tanımlanan çok sayıda yarasa topladılar ve bu örnekler arasında gerçekten birden fazla tür olup olmadığını merak ettik. Sonra dikkatimizi yeni bir iskelet çekti." ifadelerini kullandı.

Öte yandan Paleontologlar, keşfedilen yeni fosillerin göreceli stratigrafik konumunun, bunların dünyanın herhangi bir yerinde bugüne kadar kurtarılan en eski yarasa iskeletleri olduğunu gösterdiği bilgisini paylaştı. Icaronycteris gunnelli, Green River Formasyonu'ndan bilinen en küçük yarasa olup, diğer Eosen yarasalarından da ayrılıyor.

Araştırmacılara göre, Eosen fosil yarasalarına ve canlı türlerine ilişkin filogenetik analiz sonucunda, yeni türlerin Icaronycteridae familyası içindeki Icaronycteris index'in kız kardeşi konumunda. Ek olarak iki green river arkaik yarasa ailesinin (Icaronycteridae ve Onychonycteridae) bilinen eski dünya arkaik yarasa soylarından farklı bir soy oluşturduğunu gösteriyor.

Kaynak: SciTechDaily

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...