Tgrt Haber

Tam 59 yıl sonra: Jüpiter, bugün Dünya’ya en yakın geçişini yapacak

Editör: Okan Güleş / Kaynak: TGRT Haber
26 Eylül 2022 10:00 - Güncelleme : 26 Eylül 2022 10:04
Tam 59 yıl sonra: Jüpiter, bugün Dünya’ya en yakın geçişini yapacak

Güneş Sistemi’nin en bilinen gezegenlerinden Jüpiter, tam 59 yıl sonra tekrar Dünya’ya en yakın geçişini yapacak.

Evren, bilinen ve bilinmeyen pek çok gezegene sahip. Yaşamı sürdürdüğümüz Dünya’nın yanı sıra, Jüpiter​, Satürn gibi bazı gezegenlerde Güneş Sistemi’nde yer alıyor. İşte onlardan Jüpiter, tam 59 yıl sonra bugün Dünya’ya en yakın geçişini yapacak.

Gökyüzünde görsel şölene de neden olacak Jüpiter, en yakın konumdan geçeceği için bazı yerlerde teleskoba gerek kalmadan da görülebilecek. Gözlemciler, gün batımına doğru muhteşem manzara ile karşılaşabilir.

JÜPİTER, 59 YIL SONRA YAKINDAN GEÇECEK

Güneş Sistemi​'nin gaz devi gezegeni Jüpiter, en yakın konumuna bugün gelecek. İzlemek isteyenlerin tekleskopa ihtiyacı olmayacak. Ancak, Jüpiter karşı konumda olacak, yani Güneş batıda batarken gökyüzünde doğu yönünde yükselecek, bu durum güneş sistemimizin en büyük gezegenini özellikle akşam saatlerinde görünür kılacak.

Dünya​ ve Jüpiter, dairesel yörüngelerden ziyade eliptik yörüngeleri takip ediyor ve birbirlerinin yanından geçme mesafeleri zamanla değişiyor.Jüpiter, yörüngesi boyunca Dünya'dan en uzak noktadayken iki gezegeni birbirinden ayıran yaklaşık 966 milyon kilometreye kıyasla, pazartesi günü Dünya'nın yaklaşık 591 milyon kilometre yakınına gelecek.

NASA​ Marshall Uzay Uçuş Merkezi araştırma astrofizikçisi Adam Kobelski yaptığı açıklamada, "Ay'ın dışında, gece gökyüzündeki en parlak nesnelerden biri olmalı" dedi.

Her ne kadar Jüpiter 13 ayda bir karşı konuma gelse de NASA'nın blog yazısına göre en son 1963'te Dünya'ya bu kadar yaklaşmıştı. Jüpiter karşı konumdayken Dünya'nın bu kadar yakınından nadiren geçiyor.

Parlak ve nispeten yakın Jüpiter'i yakalamayı bekleyenler; bugün, gün batımının etrafındaki doğu ufkuna bakabilirler, tüm bu günlerde gezegenin çıplak gözle görülmesi mümkün.

Kaynak: TGRT Haber
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...