Tgrt Haber

Tarihi anlar: Virgin Galactic ilk defa uzaya turist taşıdı

Editör: Ömer Faruk Doğan / Kaynak: Türkiye Gazetesi
11 Ağustos 2023 10:21 - Güncelleme : 11 Ağustos 2023 10:21
Tarihi anlar: Virgin Galactic ilk defa uzaya turist taşıdı

Richard Branson'un uzay turizmi şirketi Virgin Galactic, uzaya ilk turistlerini taşıdı. Mürettebatta bir anne - kız ile birlikte 80 yaşındaki eski İngiliz olimpiyat oyuncusu da vardı.

Uzay aracı üreticisi ve uzay turizmi​ şirketi Virgin Galactic​, geçtiğimiz haziran ayında gerçekleştirdiği ilk ticari uçuşunun ardından ilk defa turistleri uzaya taşıdı. Türkiye Gazetesi'nin haberine göre, ABD’nin New Mexico eyaletinde bulunan Spaceport America’dan yerel saatle 08.30'da kalkış yapan 'Eve' adını taşıyan uçakla havalanan uzay aracı 'VSS Unity', 15 kilometre yükseklikte Eve’den ayrılarak motorlarını ateşledi.

Unity, daha sonra kendi motorlarıyla yeryüzünden 85 kilometre yüksekliğe çıkarak yerçekimsiz ortama ulaştı. Turistler, yaklaşık 5 dakika yerçekimsiz ortamı deneyimleme fırsatı buldu. Yaklaşık 90 dakika süren uçuşun ardından VSS Unity başarılı şekilde Spaceport America’ya iniş yaptı.

Bir yarışma ile uzay aracına bilet kazanan 18 yaşındaki Anastatia Mayers ve annesi Keisha Schahaff'ın yanı sıra uçuş için bilet satın alan 80 yaşındaki eski İngiliz olimpiyat sporcusu Jon Goodwin de yolcular arasındaydı. Goodwin, uzaya çıkan ilk olimpik sporcu ve ikinci parkinson hastası olarak, 18 yaşındaki Mayers uzaya giden en genç ikinci insan olarak kayıtlara geçti. Mayers ve annesi Schahaff ise, uzaya seyahat eden ilk anne-kız ünvanını aldı.

Tarihi anlar: Virgin Galactic ilk defa uzaya turist taşıdı

Bu arada, geçtiğimiz ay Virgin Galactic, İtalyan Hava Kuvvetleri ve İtalyan Ulusal Araştırma Konseyi tarafından parası ödenen bir uçuşla üç kişiyi uzaya götürerek ilk ticari uçuşunu başarıyla tamamlamıştı.

BİLET FİYATLARI 450 BİN DOLAR

90 dakika süren Virgin Galactic uçuşu için belirlenen bilet fiyatı 450 bin dolar (yaklaşık 12 milyon TL) olarak açıklanmıştı. Mayer ve Schahaff ise çekilişi kazandıkları için hiçbir ücret ödemediler.

NASA'ya göre bir uçuş, uzay sınırı olan 80 kilometreyi aştığında uzay turizmi olarak kabul ediliyor. Virgin Galactic'in ilk uçuşunda da 15 bin metre yüksekliğe çıkan uzay aracı yörüngeye tam olarak girmemişti.

(Kaynak: Türkiye Gazetesi)

Kaynak: Türkiye Gazetesi

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...