Tgrt Haber

Tarladaki ürünleri anlık olarak takip eden yapay zekalı sistem çiftçilerin sorunlarını çözdü

Editör: Ömer Faruk Doğan / Kaynak: Anadolu Ajansı
04 Temmuz 2024 17:40 - Güncelleme : 04 Temmuz 2024 17:40
Tarladaki ürünleri anlık olarak takip eden yapay zekalı sistem çiftçilerin sorunlarını çözdü

Mert Demirel, bitki koruma alanında yapay zeka tabanlı bir sistem geliştirdi. "GÖRSENTAM" adıyla kurduğu firmasıyla, çiftçilerin tarlalarındaki ürünlerin ihtiyaçlarını anlık olarak öğrenebileceği güneş enerjili sensör istasyonları üretiyor.

Bursa Uludağ Üniversitesi (BUÜ) Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü mezunu Mert Demirel, çiftçilerin arazilerine kurulan ve üzerinde kamera ile sensörler bulunan istasyondan tarlalarındaki ürünün nihai ihtiyaçlarını anlık öğrenebilecekleri yapay zeka sistemi geliştirdi.

Lisans tezini "Bitki korumada yapay zeka" konusunda çalıştıktan sonra yüksek lisansını da bu alan üzerinde tamamlayan Demirel, daha sonra hazırladığı tez projesiyle bazı yarışmalardan ödül ve teşvikler kazandı.

Demirel, fikrini hayata geçirerek BUÜ Ulutek Teknopark Teknoloji Geliştirme Bölgesi'nde "GÖRSENTAM" (Görüntü İşleme ve Sensör Destekli Akıllı Tarımsal Mücadele Sistemi) adlı tarım teknolojileri firmasını kurdu.

TARIM TEKNOLOJİLERİ FİRMASINDA GÜNEŞ ENERJİLİ İSTASYONLAR ÜRETİYOR

Tarımsal işletmeler ve çiftçiler için uzaktan algılama ve yapay zeka tabanlı çözümler geliştiren firmanın ürettiği güneş enerjili istasyonlar, kurulduğu tarlanın sahibine birçok kolaylık sağlıyor.

Tarladaki ürünleri anlık olarak takip eden yapay zekalı sistem çiftçilerin sorunlarını çözdü - 1. Resim

Üzerinde kamera bulunan istasyondaki rüzgar, hız, yön, yaprak ıslaklık, yağış, sıcaklık, basınç ve nem sensörlerince toplanan veriler, entegre edildiği mobil uygulamayla çiftçilere anlık iletiliyor.

Veriler doğrultusunda arazide ekili ürünün neye ihtiyacının olduğu konusunda bilgi sahibi olan çiftçi, tarlasına istasyondan aldığı bilgilerle müdahalede bulunuyor. Türkiye genelinde şimdiye kadar 80 istasyon kuran firma yetkilileri, bu sistemi yurt dışına da göndermeyi hedefliyor.

ÇİFTÇİLERİN ÖNEMLİ SORUNLARINA ÇÖZÜM BULUYORLAR

Firmanın sahibi yazılımcı ve ziraat yüksek mühendisi Mert Demirel, 2020'de TÜBİTAK Teknogirişim Sermayesi desteğiyle kurulan firma bünyesinde 4 kişi çalıştığını ve 3 tip istasyon ile çeşitli sensörler üretildiğini söyledi.

Tarladaki ürünleri anlık olarak takip eden yapay zekalı sistem çiftçilerin sorunlarını çözdü - 2. Resim

Geliştirilen yazılım ve istasyon sayesinde çiftçilerin önemli sorunlarına çözüm bulduklarını belirten Demirel, "Çiftçinin önemli bir uzmana ihtiyacı var. Ne zaman, hangi uygulamayı yapması gerektiğiyle alakalı bir uzman desteğe ihtiyaç oluyor. Bizler de günümüzün teknolojisi olan yapay zeka ve derin öğrenme modellerini kullanarak çiftçiye yardımcı olacak bir karar destek mekanizması geliştiriyoruz." dedi.

Demirel, sistem sayesinde doğru zamanda sulama ve ilaçlama yapıldığını anlatarak, şunları kaydetti:

"ZİRAİ BİLGİNİN SİSTEME İYİ BİR ŞEKİLDE ENTEGRE EDİLMESİ ÖNEMLİ"

"Zararlının ve hastalıkların gelişimleri tamamen iklim verileriyle ilişkili. Bunlar, soğukkanlı canlılar ve gelişimleri direkt olarak iklimle ilişkili aslında ve bunların gelişimleri de bir matematiğe bağlı. Biz de bu matematiği biliyoruz. Sahadan topladığımız verilerle bu matematikle işleyip o zararlının mücadeleye en hassas olduğu dönemi saptayabiliyoruz ve bunu yaparken de bilgi işlem teknolojilerini kullanıyoruz. Kısmen derin öğrenme modelleri var bir tarafta. Makine öğrenme algoritmaları var. Burada önemli olan husus, zirai bilginin iyi bir şekilde sisteme entegre edilmesi."

Tarladaki ürünleri anlık olarak takip eden yapay zekalı sistem çiftçilerin sorunlarını çözdü - 3. Resim

YAPAY ZEKA DESTEKLİ CİHAZ TEK TUŞLA AKTİFLEŞTİRİLEBİLİYOR

Geliştirilen istasyonlara istenilen özellikte ve sayıda sensör takabildiklerini vurgulayan Demirel, çiftçilerin cihazı kolaylıkla kendi başlarına arazilerine kurup bir tuşa basarak aktifleştirebildiklerini ifade etti.

Demirel, sistemin ilaçlama ve zirai ihtiyaçların yanı sıra mobil çiftçiye mobil uygulama üzerinden toplanılan verilerin araziye özel hava tahmini algoritmasının çıktısını verdiğini dile getirdi.

Yurt genelinde tarlalara kurdukları istasyon sayılarını artırmayı amaçladıklarını belirten Demirel, "Firma olarak hedefimiz öncelikle ülkemizde yaklaşık 4 bin istasyona ulaşmak. Türk cumhuriyetleri bizim için çok büyük bir pazar. Diğer global hedefimiz de tarım teknolojilerinin en yoğun olduğu, zor bir pazar olan ABD'ye girmek." diye konuştu.

Tarladaki ürünleri anlık olarak takip eden yapay zekalı sistem çiftçilerin sorunlarını çözdü - 4. Resim

TÜRKİYE'DE 80 İSTASYONLA HİZMET VERİYORLAR

Demirel, şu an Türkiye'de 80 istasyonla hizmet verdiklerini, istasyonların kontrol için tarlaya sürekli gitmeye gerek kalmadığı için iş, zaman ve yakıttan tasarruf sağladığını dile getirerek, "Bunun tüm Türkiye'ye yayılmasını diliyoruz. Bizler genç mühendisler olarak ürünümüzü geliştirdik. Yüzde 100 yerli bir yazılımımız var. Donanımsal tarafın da çok büyük bir kısmı yerli, yerlileştirmeye de devam ediyoruz." ifadesini kullandı.

Sistemin kullanıldığı Bursa'nın Karacabey ilçesindeki çiftlik sorumlusu ziraat mühendisi Tayfun Dinç de istasyondan 1 yıldır aktif olarak yararlandıklarını söyledi.

Teknolojinin her zaman fayda sağlayacağının altını çizen Dinç, "Bu istasyon, doğru zamanda ilaçlama ya da doğru sulama gibi, yani erken uyarı sistemi aslında. Daha önceden tahminle yapıyorduk bunları. Bu sistemin zaman ve ekonomik olarak da bize faydası oluyor." diye konuştu.

Dinç, cihaz sayesinde gerçekleştirecekleri ilaçlama ve sulamayla maliyeti ciddi oranda düşürdüklerini ve verimi artırdıklarını sözlerine ekledi.

Kaynak: Anadolu Ajansı
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...