TCG Anadolu'dan ilk atışı yapıldı! MSB 'Gurur' diyerek paylaştı
Phalanx Yakın Hava Savunma Sistemi ilk test atışını başarıyla tamamladı. MSB'nin yayınladığı açıklamaya göre, atış TCG Anadolu Çok Maksatlı Amfibi Hücum Gemisince yapıldı.
Türk savunma sanayisinde yeni bir gelişme daha yaşandı. Milli Savunma Bakanlığı (MSB), TCG Anadolu Çok Maksatlı Amfibi Hücum Gemisince, 'Phalanx Yakın Hava Savunma Sistemi' atışlarının başarıyla gerçekleştirildiğini duyurdu.
Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre, MSB'nin sosyal medya hesabından yapılan paylaşımda, "TCG Anadolu Çok Maksatlı Amfibi Hücum Gemimiz tarafından Phalanx Yakın Hava Savunma Sistemi atışları başarıyla gerçekleştirildi" ifadesi kullanıldı.
https://twitter.com/tcsavunma/status/1696450684671988203
Paylaşımdaki görüntülerde, atışlara ilişkin anlara da yer verildi.
YAKIN HAVA SAVUNMA SİSTEMİ'NİN ÖZELLİKLERİ
Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'nın ihtiyaçlarını karşılaması için geliştirilen yerli Yakın Hava Savunma Sistemi, ilk defa 15'inci Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı'nda (IDEF 2021) tanıtılmıştı. Ar-Ge projesini MKE AŞ üstlendi.
Peki, özellikleri neler? Yakın Hava Savunma Sistemi Projesi ile gemilerin başta güdümlü mermiler olmak üzere havadan karaya füzeler, seyir füzeleri, insansız hava araçları, uçaklar ve helikopterlere karşı hava savunmasının en etkili şekilde karşılanması amaçlanıyor.
Türk Deniz Kuvvetleri envanterindeki fırkateynler, tanker ve çıkarma gemilerinde Phalanx CIWS (ABD) ve Sea Zenith CIWS (İsviçre) yakın hava savunma sistemleri kullanılıyor. Mevcut sistemlerde, üretici ülkelerden kaynaklı sebeplerle modernizasyon ve teslimat süreçlerinde gecikmeler yaşanabiliyor.
Yerli ve milli imkanlarla geliştirilecek sistemle bu konudaki yurt dışına bağımlılığın ortadan kaldırılması hedefleniyor.
Sistemde, MKE AŞ tarafından geliştirilen yüksek atım hızına sahip 20x102 mm 6 namlulu döner silah ve 1500 adet kapasiteli mühimmat besleme birimi yer alıyor. Yakın Hava Savunma Sistemi en az 5 kilometre gündüz/gece görüş kabiliyeti ve lazer mesafe ölçme imkanı verecek.
Proje kapsamında sistemin Savaş Yönetim Sistemi'ne entegrasyonu sağlanacak.