Tgrt Haber

Teknoloji devleri hakkında şok iddia: Google, Microsoft ve Amazon’un yasa dışı altın aldığı ortaya çıktı!

Editör: Okan Güleş / Kaynak: 9to5Mac
27 Temmuz 2022 09:48 - Güncelleme : 27 Temmuz 2022 09:52
Teknoloji devleri hakkında şok iddia: Google, Microsoft ve Amazon’un yasa dışı altın aldığı ortaya çıktı!

Teknoloji devlerinin yasa dışı işlem yaptığı ortaya çıktı. İçerisinde Google, Amazon, Apple ve Microsoft gibi şirketlerin altın aldığı ortaya çıktı.

Yabancı basında çıkan bir habere göre teknoloji devlerinin yasa dışı yollarla altın​ aldığı ortaya çıktı. Bu şirketler arasında Google, Microsoft, Apple​ ve Amazon gibi isimlerin olması ise kafaları epey karıştırdı.

Elektronik üretimi, değerli metaller de dahil olmak üzere birçok değerli doğal kaynak gerektirmekte ve bu tür hammaddelere olan talep, sadece resmi değil, çeşitli yasadışı madencilik şirketine zemin hazırlıyor. Rapora göre Apple, Google, Microsoft ve Amazon, ürünlerini piyasaya sürmek için Brezilya​'da yasa dışı olarak çıkarılan altın satın aldılar.

YASA DIŞI ALTIN ALTIN ALINDIĞI ORTAYA ÇIKTI

Brezilya gazetesi Repórter Brasil'den alıntı yapan 9to5mac internet sitesine göre, adı geçen dört bilişim devi, yerli halklara ait topraklarda yasa dışı olarak çıkarılan altınları kullandı. Söz konusu altınlar esasen Apple ve Microsoft markaları altında üretilen akıllı telefonların ve bilgisayarların yanı sıra Google ve Amazon sunucu ekipmanlarının piyasaya sürülmesi için kullanıldı.

Teknoloji devleri hakkında şok iddia: Google, Microsoft ve Amazon’un yasa dışı altın aldığı ortaya çıktı!

Paylaşılan belgelere göre, şirketler 2020 ile 2021 yıllarında Chimet ve Marsam rafinerilerinden altın satın aldı. Her iki şirket de Brezilya federal yetkilileri tarafından doğal kaynakların yasa dışı madenciliği ve çevreye verilen zararla ilgili soruşturmalar nedeniyle soruşturma altında. Brezilya'daki yerel halkların topraklarındaki doğal kaynakların çıkarılması yasak olmasına rağmen, bazı şirketler hala bunları çıkarmakta. Özellikle bu nedenle, Amazon ormanları yok oluyor ve nehrin suları cıva ile kirleniyor.

ABD, GÖRMEZDEN GELİYOR

Hisseleri ABD borsalarında işlem gören her şirketin, üretimleri için doğal kaynak tedarikçileri hakkında rapor vermeleri gerekmekte. Bununla birlikte, Chimet ve Marsam, Brezilya'da soruşturma altında olmasına rağmen, şirketler ABD ve Avrupa'da sertifikalandırılmış durumda. Görünüşe bakılırsa teknoloji devleri ve ABD yetkilileri bazı durumlarda dev şirketlerin kullandığı doğal kaynakların kaynağını bilmemeyi tercih ediyorlar.

Yalnızca Apple, bir muhabirin talebine artık Marsam'dan altın almadığını belirterek yanıt verdi. Ancak teknoloji devi, Chimet ile iş birliği konusunu es geçti. Apple ayrıca, işbirliği organizasyonunda katı standartlara bağlı kaldığını ve tedarik zinciriyle şu ya da bu şekilde bağlantılı milyonlarca insanın çevresini ve yaşamını korumak için sürekli çalıştığını belirtiyor.

Kaynak: 9to5Mac

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...