Tgrt Haber

Telefonlar için çıkarılabilir pil geri dönüyor: AB yeni düzenlemeyi onayladı

Editör: Ömer Faruk Doğan / Kaynak: Android Police
16 Haziran 2023 12:33 - Güncelleme : 16 Haziran 2023 12:39
Telefonlar için çıkarılabilir pil geri dönüyor: AB yeni düzenlemeyi onayladı

Avrupa Birliği (AB) Parlamentosu, akıllı telefonların pilinin tüketiciler tarafından kolayca çıkarılabilir ve değiştirilebilir olmasını zorunlu hale getiren düzenlemeyi kabul etti.

Çarşamba günü Avrupa Birliği (AB) Parlamentosu elektronik cihazlardaki pillerin tasarımına, atık yönetimine ve üretimine yeni standartlar getiren düzenlemeyi kabul etti. AB bu yasayla pilleri daha sürdürülebilir ve tekrar kullanılabilir hale getirmeyi amaçlıyor.

Yaklaşık olarak 7-8 yıl öncesine kadar, akıllı telefonlar çıkarılabilir bataryaya sahipti. Arka kapağı tek bir hareketle kolayca açılabiliyordu ve bu sayede kullanıcı, pil​ bozulduğunda ya da eskidiğinde yenisini takabiliyordu. Ancak teknolojinin gelişmesiyle birlikte çıkarılabilir bataryalı telefonlar piyasadan silindi.

Üreticiler telefona yekpare bir görünüm kazandırmak için pili kasayla lehimli hale getirdi. Bu durum daha ince ve şık telefonların hayatımıza girmesini sağlasa da, pil değişimini zorlaştırdı ve maliyetini artırdı. Avrupa Birliği'nin yeni yönetmeliği hem bu sorunu ortadan kaldırmayı hem de pillerin çevreye zararını azaltmayı amaçlıyor.

PİLİN KOLAYCA DEĞİŞTİRİLEBİLİR OLMASI MECBURİ

Yasaya göre üreticiler akıllı telefonların pilini, tüketicilerin kolayca çıkarıp değiştirebileceği şekilde tasarlamak zorunda olacak. Eğer pil, özel aletler, ısı enerjisi veya özel çözücüler olmadan çıkarılabiliyorsa "kaldırılması kolay" olarak kabul edilecek.

Telefonlar için çıkarılabilir pil geri dönüyor: AB yeni düzenlemeyi onayladı

Şu anda telefonlardaki piller üreticiler tarafından bir tür yapıştırıcı kullanılarak kasaya sabitleniyor. Bu yapıştırıcıyı yerinden sökmek için özel ekipmanlar gerekiyor. Avrupa Birliği'nin yeni düzenlemesi ise bu ve benzeri, tüketicinin pili çıkarıp değiştirmesini zorlaştıran materyallerini kullanımını tamamen yasaklıyor.

DİJİTAL PİL PASAPORTU

Düzenlemeyle birlikte elektrik araçların (EV) pilleri, hafif taşıma araçlarının (LMT) pilleri (örneğin elektrikli scooterlar ve bisikletler için) ve 2kWh'nin üzerinde kapasiteye sahip şarj edilebilir endüstriyel piller için karbon ayak izi beyanı ve etiketini zorunlu hale getiriyor.

Bu türdeki piller için ayrıca dijital pil pasaportu da zorunlu olacak.

Atık pil toplama politikası; taşınabilir piller için 2023'e kadar yüzde 45, 2027'ye kadar yüzde 63 ve 2030'a kadar yüzde 73'ü; LMT piller için 2028'e kadar yüzde 51 ve 2031'e kadar yüzde 61 olarak belirlendi.

Atık pillerden geri kazanılan minimum malzeme oranı; lityum için 2027'ye kadar yüzde 50 ve 2031'e kadar yüzde 80; kobalt, bakır, kurşun ve nikel için 2027'ye kadar yüzde 90 ve 2031'e kadar yüzde 95 şeklinde kararlaştırıldı.

Yeni pillerde kullanılmak üzereüretim ve tüketici atıklarından kaynaklanan minimum geri dönüştürülmüş içerik; yönetmeliğin yürürlüğe girmesinden sekiz yıl sonra kobalt için yüzde 16, kurşun için yüzde 85, lityum için yüzde 6 ve nikel için yüzde 6; yürürlüğe girdikten 13 yıl sonra kobalt için yüzde 26, kurşun için yüzde 85, lityum için yüzde 12 ve nikel için yüzde 15.

Samsung, Apple, Google gibi üreticilerin AB'nin yeni düzenlemesi karşısında ne gibi adımlar atacağı merak konusu oldu.

Kaynak: Android Police, Derleyen: Ömer Faruk Doğan

Kaynak: Android Police
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...