Tgrt Haber

Telefonlarımız dinleniyor mu? İşte önümüze çıkan reklamların perde arkası

Editör: Gülden Kılıç / Kaynak: TGRT Haber
12 Nisan 2023 14:51 - Güncelleme : 12 Nisan 2023 15:19

Telefonda konuşulan ürünün reklam olarak sosyal medyada ya da internet ortamında karşımıza çıkması hemen hemen herkesin başına gelen bir durum. Peki verilerimiz çalınıyor mu, dinleniyor muyuz? Bilişim uzmanı Osman Demircan, herkesin merak ettiği bu soruyu TGRT Haber’de cevapladı. 

Günümüzde çoğu insan, sosyal medyada ya da internet ortamında önüne çıkan reklamlardan dolayı dinleniyor muyuz telaşına kapılıyor. Özellikle yapılan telefon​ konuşmasının hemen ardından sosyal mecralarda çıkan reklamlar ya da haberler bu soru işaretini güçlendiriyor. Peki konuşurken dinleniyor muyuz? Bilişim uzmanı Osman Demircan, herkesin merak ettiği bu soruyu TGRT Haber’de cevapladı.

“Pek çok araştırma ve deney yaptık bu konuda” diyen Demircan, şunları söyledi: “Konuşmalardaki ürünün sosyal medya​ mecralarında çıkması aklımıza dinleniyor muyuz sorusunu getiriyor. Sosyal medya uygulamasının telefonunda olduğu veya olmadığı pek çok kişi üzerinde deneyler yaptık. Telefon veya sosyal medya uygulamalarının bizleri dinlemediği ortaya çıktı” dedi.  Sosyal medya uygulamalarının dışında telefonlara çok fazla uygulama​ indirildiğine dikkat çeken Demircan, “Milyonlarca uygulama var. Bu uygulamaları kurarken uygulama mikrofonu kullanmak istiyorsa izin ver diyor, biz de veriyoruz. Bu uygulamalar bizi dinleyip, verileri satıyor olabilirler. Bu bir olasılık” ifadelerini kullandı. 

BİR SEBEBİ ORTAK IP  

Ortak IP kullanımına dikkat çeken Demircan, “Sizin internete bağlanmanız için IP adrese ihtiyaç var. Evde 5 kişi aynı internete aynı IP üzerinden bağlanıyor. Örneğin evde çocukla baba arasında bisiklet üzerine bir konuşma geçiyor diyelim, o sırada çocuk sosyal medyada bisiklet üzerine bir arama yaptı. İşte aynı IP’den internet kullanan kişilerde bu reklamlar çıkıyor. O zaman baba dinleniyor muyuz diye şüpheleniyor. Bu durum en fazla iş yerlerinde yaşanıyor ve çünkü aynı IP’den binlerce kişi bağlanıyor” ifadelerini kullandı.  

DİNLEMEK YASAK 

“Telefonlarımız ve sosyal medya platformları kullanıcıları dineleme olanaklarına sahip ancak yasak” diye belirten Demircan, konuya ilişkin şunları söyledi: “Telefonlarda sesli asistanlar var, yapay zekaya bağlı. Sesimle yönetebiliyorsam beni dinliyor da olabilir diye düşünüyoruz. Ancak yapılan testler dinlenmediğini gösteriyor. İllegal bir şekilde yapıldıysa cezalar çok yüksek, milyarlarca lira.” 

KULLANILMAYAN UYGULAMALARI KALDIRIN

Demircan, vatandaşlara dinlemelere karşı dikkat edilmesi gereken noktaları şöyle anlattı: “Ancak bireysel olarak uygulama indirirken iki kez düşünmek lazım. Uygulama bir mağazaya girdiyse güvenli diye düşünüyoruz ancak uygulamanın sunucusunun başında kimin oturduğunu bilmiyoruz. Uygulamaya telefonla hak verdiğinizde sensörleri açıp kapıyor olabilirler. Uygulama mikrofona veya resimlere ulaşmak istiyorsa “Uygulama kullanırken’i işaretlemek lazım. Uygulamaların ve telefonların güvenlik güncellemelerinin yapıldığına dikkat etsin. Kullanılmayan uygulamaları mutlaka kaldırsınlar.”

Kaynak: TGRT Haber

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Diyarbakır'ı 19 Nisan 2023 10:24

Yüreğimiz ağzımıza geldi,artık çocuğu parçalara ayırdılar dedim,ama Allah'a şükürler olsun ki ayağa kalktı ve yürüdü, ama ne kadar sevindim.

Sonraki Haber Yükleniyor...