Tgrt Haber

Tepkiler çığ gibi! Avrupa'da Netflix'e büyük darbe

Editör: Ömer Faruk Doğan / Kaynak: Bloomberg
26 Nisan 2023 11:52 - Güncelleme : 26 Nisan 2023 12:33
Tepkiler çığ gibi! Avrupa'da Netflix'e büyük darbe

Netflix'in şifre paylaşımından ek ücret istemesi Avrupa başta olmak üzere dünya genelinde tepkiye yol açtı. Şirket İspanya'da 1 milyondan fazla kullanıcı kaybetti.

Netflix​ son yıllarda yaşadığı finansal sıkıntılara çözüm arayışına girdi ve bu kapsamda şifre paylaşımını engelledi. Hesabını başkasıyla ortak kullanmak isteyen abonelerden de ekstra ücret talep etmeye başladı.

Ancak işler Netflix'in beklediği gibi yolunda gitmiyor. Avrupa başta olmak üzere söz konusu engellemenin yapıldığı ülkelerde tepkiler çığ gibi. Şirketin İspanya​'da 1 milyondan fazla abone kaybettiği ortaya çıktı.

AYLIK 6 EURO EK ÜCRET İSTİYOR

İspanya'daki Netflix kullanıcıları hesaplarını başkalarıyla ortak kullanabilmek için 6 Euro ödemek zorunda. Standart Netflix aboneliği ise 7 Euro'dan başlıyor, yani neredeyse yeni abonelik fiyatına şifrelerini paylaşıyorlar.

Pazar araştırma şirketi Kantar'a göre yayın devinin bu politikası İspanya halkını hiç memnun etmedi. Netflix'in 2023'ün ilk üç ayında İspanya'da 1 milyondan fazla kullanıcı kaybettiği bildirildi ve şifre paylaşımını engelleme kararının geri tepebileceği ifade edildi.

Tepkiler çığ gibi! Avrupa'da Netflix'e büyük darbe

Bununla birlikte Kantar'ın araştırmasına göre, ilk çeyrekteki abonelik iptalleri bir önceki döneme göre üç kat fazlaydı. Halihazırda aboneliğini devam ettiren İspanyol kullanıcıların onda biri ise ikinci çeyrekte abonelikten çıkmayı planladıklarını söyledi.

Şirketin açıklamasına göre dünya genelinde 100 milyondan fazla kişi Netflix'i para vermeden kullanıyor. Firma geçtiğimiz haftalarda şifre paylaşımını engelledikleri her ülkede büyük bir 'abonelik iptali' dalgasıyla karşılaştıklarını söyledi.

REKLAMLI PAKET KAZANDIRIYOR

Öte yandan Netflix, bu yıl itibariyle reklamlı abonelik paketini de yaygınlaştırdı. İngiltere, ABD, Güney Kore, Japonya gibi sınırlı ülkelerde kullanılabilen 'Basic with Ads' isimli paket ile kullanıcılar Full HD 1080p kalitede dizi ve film izleyebiliyor. Şirkete göre 6.99 dolarlık reklamlı paket, 15.49 dolara satılan Standart paketten daha çok kazandırıyor.

Bu arada Netflix şifre paylaşım engelini ve reklamlı Basic with Ads paketini henüz Türkiye'ye getirmedi. Ancak bu iki özelliğin 2024'e kadar şirketin hizmet verdiği ülkelerin tamamında kullanıma açılması bekleniyor.

Kaynak: Bloomberg, Ömer Faruk Doğan tarafından çevrildi.

Kaynak: Bloomberg
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...