Terzi kendi söküğünü 'dikemedi': OpenAI, ChatGPT ile başa çıkamadı
ChatGPT intihal kontrolü uygulaması olan bilinen, OpenAI tarafından geliştirilen Classifier (Sınıflandırıcı) isimli program kapatıldı. Sebebi ise "düşük doğruluk oranı" olarak açıklandı.
ChatGPT geliştiricisi OpenAI, yapay zeka ile oluşturulan içeriklerin anlaşılabilmesini sağlayan Classifier (Sınıflandırıcı) uygulamasını kapattı. İlk olarak Şubat ayında kullanıma sunulan Sınıflandırıcı, özellikle eğitim dünyasında sıkça tercih ediliyordu.
Öğrenciler, makale ödevlerinden bitirme tezlerine kadar birçok şeyi ChatGPT ile yaptığından, yazılan makalenin insana mı yoksa yapay zekaya mı ait olduğu anlaşılamıyordu. OpenAI de bu sorunu çözmek amacıyla, bir içeriğin yapay zeka tarafından yazılıp yazılmadığını tespit eden "Sınıflandırıcı" aracını yayınlamıştı.
OPENAI, CHATGPT İLE BAŞA ÇIKAMADI
Şirket, web sitesinden paylaştığı açıklamayla, Sınıflandırıcı aracını "düşük doğruluk oranını" gerekçe göstererek kapattığını duyurdu. "Sınıflandırıcı" ilk kullanıma sunulduğunda da doğruluk payının yüzde 26 seviyesinde olduğu açıklanmıştı.
Aracın zamanla gelişerek doğruluk oranının artması ve yapay zekayla yazılan içerikleri tespit etme konusunda daha başarılı hale gelmesi beklenirken, OpenAI şimdilik havlu attı.
Öte yandan şirket, yapay zekayla oluşturulan yazılı ve görsel içerikleri anlayabilecek mekanizmaları geliştirmekten vazgeçmediğini de şöyle açıkladı:
"20 Temmuz 2023 itibarıyla, Sınıflandırıcı artık kullanılamıyor. Bunun nedeni düşük doğruluk oranı. Geri bildirimleri dahil etmek için çalışıyoruz ve şu anda metin için daha etkili kaynak teknikleri araştırıyoruz. Kullanıcıların işitsel veya görsel içeriğin yapay zekâ tarafından üretilip üretilmediğini anlamalarını sağlayan mekanizmalar geliştirip dağıtma taahhüdünde bulunuyoruz."
YAPAY ZEKA ŞİRKETLERİ BEYAZ SARAY'DA TOPLANDI
ABD Başkanı Joe Biden, geçtiğimiz günlerde Amazon, Anthropic, Google, Inflection, Meta, Microsoft ve OpenAI yöneticilerini Beyaz Saray'da gerçekleştirilen yapay zeka zirvesinde topladı.
Beyaz Saray ve şirketler arasında yapılan anlaşmayla, yapay zeka ürünlerinin güvenilirliğini artıracak adımlar atıldı. Zirvede, yapay zekayla oluşturulan içeriklerin ayırt edilmesinin nasıl kolaylaştırılacağı konusu da masaya yatırıldı.
Bu kapsamda teknoloji şirketlerinin yöneticileri, yapay zeka tarafından üretilmiş bir metin, görsel ya da video gibi tüm içeriklere, insanların gerçek olmadığını anlaması için "filigran" yerleştirilmesini kabul etti.
Kaynak: OpenAI - Gizmodo
Derleme: Ömer Faruk Doğan - TGRT Haber