Tgrt Haber

Tesla insansı robotu Optimus Gen 2'yi tanıttı: Artık daha hassas ve yetenekli

Editör: Ömer Faruk Doğan / Kaynak: Teslarati.com
13 Aralık 2023 13:10 - Güncelleme : 13 Aralık 2023 13:11
Tesla insansı robotu Optimus Gen 2'yi tanıttı: Artık daha hassas ve yetenekli

Tesla Optimus Gen 2 tanıtıldı. Yeni nesil insansı robot, artık gerçek bir insana daha fazla benziyor. Daha hassas ve yetenekli olan Tesla Optimus Gen 2, kırılgan nesneleri tespit etme ve taşıma konusunda başarısını bir videoyla sergiledi.

Tesla​, X sosyal medya hesabından paylaştığı bir videoda, güncellenmiş bir tasarıma, neredeyse insan benzeri el hareketlerine ve önceki versiyonlarına kıyasla daha hafif bir ağırlığa sahip olan Gen 2 Optimus​ prototipini sergiledi.

Videoda Gen 2 Optimus insansı robotunun boynunu ve kollarını bir insan gibi hareket ettirdiği görüldü. Tesla, robotun özel olarak tasarlanmış aktüatörler ve sensörlerin yanı sıra 2-DoF ile çalıştırılan bir boyuna sahip olduğunu belirtti.

DAHA HIZLI YÜRÜYOR, AĞIRLIĞI DÜŞÜRÜLDÜ

Tesla'nın verdiği bilgilere göre, insansı robot​​ önceki versiyonuna göre yüzde 30 daha hızlı yürüyor, ağırlığı da 10 kg hafiflemiş durumda. Aynı zamanda daha iyi denge ve kontrole sahip ve tüm parmaklarda dokunsal algılama özelliği bulunan daha hızlı, 11-DoF ellerle donatıldığı belirtiliyor.

Gen 2 Optimus'un el hareketlerinin ne kadar hassas olduğunun gösterildiği videoda robot, oldukça kırılgan bir yapıya sahip yumurtayı zararsız ziyansız başka bir yere taşıyabiliyor. Video, 2. Nesil Optimus robotunun müzik eşliğinde dans ettiği sahneyle sonlandırılıyor.

https://twitter.com/elonmusk/status/1734763060244386074

Gen 2 Optimus'un gösterisindeki hareketleri o kadar gerçekçiydi ki Tesla Bot ekibinin üyeleri, görüntülerin gerçek olduğunu ve bilgisayarla üretilmediğini açıklamak zorunda kaldı. Ayrıca videodaki robotların hareketlerinin hızlandırılmadığını, gerçek zamanlı olarak kaydedildiğini de altını çizdiler.

Tesla, Ağustos 2021'deki ilk Yapay Zeka Günü etkinliğinde insansı bir robot yapma niyetini açıklamıştı. Ancak o zamanlar şirketin sahip olduğu tek şey, sahnede dans eden robot kostümü giymiş gibi görünen bir modeldi.

Tesla'nın Optimus programının ilerleme kaydettiği, Eylül 2022'de düzenlenen Tesla Yapay Zeka Günü 2 etkinliğinden bu yana belliydi. O zamanlar Tesla, insan yardımı olmadan kendi başına yürüyen, kullanıma hazır parçalardan oluşan "Bumblebee" adlı bir geliştirme prototipini gösterebilmişti.

https://twitter.com/Tesla_Optimus/status/1705728820693668189

Tesla'nın geçtiğimiz günlerde yayınladığı video duyurusunda "Gen 1 Optimus" olarak adlandırılan daha gelişmiş Optimus prototipi, "Bumblebee"ye göre daha yumuşak hareketlere sahipti ancak henüz kendi ayakları üzerinde duramıyordu. Ancak Mayıs 2023'te Tesla, X'te Gen 1 Optimus'un kendi başına yürüdüğünü gösteren bir video yayınladı ve Eylül 2023'te robot nesneleri renklerine göre sıralıyordu. Biraz denge gerektiren bazı yoga hareketlerini bile yapabiliyordu.

Kaynak: Teslarati.com
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...