Tgrt Haber

Tıka basa yemenize rağmen doymuyor musunuz? Sebebi sandığınızdan farklı olabilir

Editör: Ömer Faruk Doğan / Kaynak: Science Alert
30 Mart 2024 13:46 - Güncelleme : 30 Mart 2024 13:46
Tıka basa yemenize rağmen doymuyor musunuz? Sebebi sandığınızdan farklı olabilir

Özellikle gecenin bir saatinde, tam yastığa başınızı koymuş uyumaya hazırlanırken bir anda midenizin guruldamasının sebebini merak ettiniz mi? Bir bilimsel araştırma bu sorunun cevabını ortaya çıkardı.

Sürekli yiyip yiyip doymayanlardansanız ve aç hissetmediğinizde dahi bir şeyler atıştırma eğilimindeyseniz, bunun sebebi midenizdeki "açlık sancılarından" ziyade beyninizdeki belirli bir bölge tarafından tetiklenmesi olabilir.

Los Angeles Üniversitesi'nden (UCLA) bir araştırma ekibinin fareler üzerinde yaptığı testlerde, belirli hücre kümelerinin atıştırmalık​ tüketimini yönlendirdiği gösterildi. Bu hücreler, panik tepkileriyle ilişkilendirilmiş bir beyin​ bölgesinde bulunuyor ancak yeme ile bağlantılı değil.

"İNSANLAR VE FARELER ARASINDA BENZERLİK GÖSTERİYOR"

UCLA'dan sinirbilimci Avishek Adhikari, "Çalıştığımız bu bölgeye periyakuedüktal gri (PAG) adı verilir ve beynin çok eski bir bölgesi olan beyinsapındadır, bu yüzden insanlar ve fareler arasında fonksiyonel olarak benzerdir." diye yazdı.

Çalışmada, PAG hücreleri önceden yemek yemiş olan farelerin beyinlerinde kasıtlı olarak aktifleştirildi ve hayvanlar, hem canlı yiyecekleri hem de yağlı yiyecekleri aramaya başladılar. Farelerin bu davranışı, gece geç saatte acıkıp buzdolabından bir şeyler atıştırmak, tatlı yemek vb. insan davranışlarına benzetildi.

YİYECEKLERİNE ULAŞMAK İÇİN ZORLUĞA KATLANDILAR

Hayvanların bu spesifik PAG nöronları açıldığında yiyeceklerine ulaşma pahasına küçük elektrik şoklarına bile katlandıkları gözlemlendi ve uzmanlara göre bu durum farelerin aç olmadıklarında yapacakları bir hareket değildi. 

Uyarım aynı zamanda farelerin daha maceracı olmalarına, pinpon toplarının peşinden koşmalarına ve çevrelerini daha iyi keşfetmelerine neden olduğu belirtildi. Aynı beyin nöronlarından gelen sinyaller kapatıldığında bu davranışlar tersine döndüğü tespit edildi.

Adhikari, "Bulgularımız bir sürpriz olsa da yiyecek aramanın beynin bu kadar eski bir kısmına dayanması mantıklı çünkü yiyecek aramak tüm hayvanların yapması gereken bir şey." ifadesini kullandı.

Kaynak: Science Alert

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...