Tgrt Haber

95 milyon yıllık timsahın midesinde dinozor kalıntıları bulundu

15 Şubat 2022 15:28 - Güncelleme : 15 Şubat 2022 18:28
(Foto: Australian Age of Dinosaurs)

Bilim insanları, yeni bir antik timsah türünü keşfettikleri için gurur duyarken timsahın midesinde bir sürprizle karşılaştı. Paleontologlar (antik tür uzmanları) timsahın son yemeğinin bir dinozor olduğunu buldu.

(Foto: Australian Age of Dinosaurs)

95 milyon yıl önce Avustralya'da dolaşan Confractosuchus sauroktonos adlı yeni timsah türünün keşfi bilim dünyasında sevinçle karşılandı. Ancak araştırmacılar keşif içinde keşifle karşılaştı. Timsahın midesinde genç bir ornithopod dinozorunun kısmen hazmedilmiş kalıntılarını buldular.

Fosilleşmiş kemikler, Avustralya’nın Queensland eyaletindeki jeolojik tortu alanından çıkarıldı. Uzmanlar, tahminen 2,5 metre uzunluğundaki timsahın hiçbir şeyden şüphelenmeyen ornithopod'u 'kolay bir yemek' olduğu için kapmış olabileceğini söylüyor.

TİMSAHLARIN DİNOZOR YEDİĞİ KANITLANDI 

Keşif, dinozor yiyen timsahların varlığını kanıtlayan ilk çalışma olarak tanımlandı. Bununla birlikte, bilinenin aksine timsahların ve dinozorların aynı anda yaşadığını gösteriyor. Bilim insanları, modern timsahların, 145.5 ila 65.5 milyon yıl önce var olmuş eski atalarından pek de farklı olmadığını düşünüyor.

95 milyon yıllık timsahın midesinde dinozor kalıntıları bulundu

C. sauroktonos ismi verilen timsah türü aynı zamanda bir cins olarak da sınıflanıyor. Timsahın kemikleri 2010 yılında bulundu ancak kalıntı analizi yeni yayımlandı. Bu arada araştırma, Avustralya Nükleer Bilim ve Teknoloji Örgütü (ANSTO) ile işbirliği içinde New England Üniversitesi aracılığıyla Avustralya Dinozorlar Çağı Müzesi Araştırma Görevlisi Dr. Matt White tarafından yönetildi.

95 milyon yıllık timsahın midesinde dinozor kalıntıları bulundu

Ornithopodlara gelecek olursak, bu küçük, bitki yiyen, iki ayaklı dinozorlar, pelvik yapıları biraz kuşlara benzediği için 'kuş kalçalı' olarak tanımlanıyor. C. sauroktonos'un midesinde bulunan ornitopod ise öldüğünde 3,7 kg ağırlığında bir yavruydu.

95 milyon yıllık timsahın midesinde dinozor kalıntıları bulundu

Bilim insanları, timsahın dinozoru ya öldürücü bir ısırıkla doğrudan öldürdüğünü ya da ölümünden hemen sonra yediğini düşünüyor. Dr.White'a göre, bulgular dinozorların leş yiyici ve yırtıcı olmasının yanı sıra av olduğunu da gösteriyor.

Araştırma ekibi, çalışmayı Gondwana Research'te yayınladı.

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...