TSK'nın eli kolu olacak: Robot asker 'Barkan' için tarih verildi
TSK'nın eli kolu olması beklenen robot asker olarak anılan 'Barkan', TEKNOFEST Karadeniz'de sergilendi. Sahip olduğu özelliklerle dikkat çeken kara aracının, envantere gireceği tarih de açıklandı.
TEKNOFEST Karadeniz'de hünerlerini sergileyen savunma sanayii şirketleri, geliştirdikleri teknolojik ürünleriyle festivale damga vuruyor. ASELSAN,Bayraktar ve TUSAŞ gibi firmaların öne çıktığı TEKNOFEST'te HAVELSAN'da çalışmalarını sundu.
Türkiye'nin yerli üretim kara aracını geliştirilen HAVELSAN, TSK'nın eli kolu olacak robot askeri 'Barkan'ı' sergiledi. Bünyesinde bulundurduğu silah, haberleşme ve otonomi sistemleriyle arazie TSK'ya büyük kolaylık sağlamayı amaçlıyor.
KARA ARACI 'BARKAN' SERGİLENDİ
TEKNOFEST KARADENİZ için Samsun'a gelen Türkiye'nin en büyük savunma sanayii firmaları yapmış oldukları teknolojik ürünleri sergiliyor. HAVELSAN tarafından üretilen insansız kara aracı robot asker 'BARKAN' ise vatandaşlar tarafından yoğun ilgi ile karşılanıyor. 2023 yılında Türk Silah Kuvvetleri'nin envanterine girmesi planlanan BARKAN, sahip olduğu özelliklerle dikkat çekiyor.
40 MM BOMBA ATABİLME KABİLİYETİ
Kara aracı BARKAN'da bulunan 7,62 milimetrelik silah sistemi, bomba atma fonksiyonu, dik, yan tırmanış, hendek geçişi, sulardan geçiş, otonom devriye, engelden kaçınma, dinamik güzergah planlama, kablosuz haberleşme, kamera ve ses sistemi, takip sistemi, yük taşıma ve çekme kitleri gibi birçok fonksiyonu bulunan BARKAN, TSK'nın envanterine girmek için gün sayıyor.
''SERİ ÜRETİM İÇİN ÇALIŞMALARA DEVAM EDİYORUZ''
TEKNOFEST'de BARKAN hakkında bilgileri aktaran HAVELSAN SOPT AR-GE ve Mühendislik Direktörü Mehmet Onur Özçelik, yeni kara araçları hakkında şu açıklamalarda bulundu:
"BARKAN isimli insansız kara aracımız aslında HAVELSAN’ın yapmış olduğu daha büyük bir projenin önemli bir bileşenidir. Bu projenin ismi dijital birliktir. Biz bu dijital birlik projesi ile silahlı kuvvetlerimizin gelecekteki muharebe sahasının aslında temel alt yapısını oluşturmayı hedefliyoruz. Gelecekte insansız sistemlerin muharebe sahasındaki önemi çok büyük olacaktır. Günümüzde insansız hava araçlarıyla beraber bu önemi anlamış bulunuyoruz. Şimdi insansız kara araçları, devamında insansız deniz araçlarıyla birlikte bu projeyi hayata geçirmeyi hedefliyoruz. Bu çerçevede geliştirdiğimiz BARKAN yaklaşık 20 ay önce HAVELSAN’ın kendi öz kaynaklarıyla başlattığı bir AR-GE projesiyle ortaya çıkan bir prototip ürünüdür. Bu çerçevede Sanayi Savunma Başkanlığımızın da yönlendirmeleriyle gereksinimleri belirlendi. Bir prototip hali de çıkartıldı. Sınır bölgelerinde silahlı kuvvetlerimizin, kullanıcılarımızın temel ihtiyaçlarını toplamak üzere sınır bölgelerine gönderildi. Bu çerçevede ihtiyaçları gereksinimleri aldık.
Şu anda bu iyileştirme isteklerini prototipin üzerine gerçekleştirip seri üretime geçmesi için çalışmaları planlamaktayız. BARKAN’ın en büyük özelliklerinden bir tanesi keşif, gözetleme, istihbarat, atış destek gibi konularda silahlı kuvvetlerimize çok büyük destek sağlayabilmesidir. Kendisi tamamen otonom hareket edebilen insansız bir kara aracıdır. Kendi rotasını kendi belirleyebiliyor. Önüne bir engel çıktığında bu engeli aşmak için kendi rotasını güncelleyebiliyor. Engelden kaçınma, önündeki bir aracı takip etme, kişiyi takip etme gibi özelliklere sahiptir. Bununla birlikte üzerinde 7.62 milimetre silah sistemi mevcuttur. Gece görüş, gündüz görüş kameralarıyla istenilen bölgede otonom görev yapma kabiliyetine sahiptir. Bu çerçevede biz silahlı kuvvetlerimize çok büyük desteğinin olacağını düşünüyoruz".