Bilim heyeti Antarktika'ya ulaştı: İlk işleri Türk bayrağını göndere çekmek oldu
Türk bilim insanları, Güney Kutbu’nda yer alan Antraktika’ya yeni bir bilim seferi düzenledi. 6. Ulusal Antarktika Bilim Seferi’ni gerçekleştirmek üzere bölgeye giden ekip, Horseshoe Adası'ndaki üsse ulaştı.
Cumhurbaşkanlığı himayelerinde, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı uhdesinde, TÜBİTAK MAM Kutup Araştırmaları Enstitüsü koordinasyonunda gerçekleşen 6. Ulusal Antarktika Bilim Seferi başladı. Türk bilim ekibi, geçici Türk Bilim Üssü'nün bulunduğu Horseshoe Adası'na ulaştı.
Bilim heyetinin bulunduğu gemiye seyahat esnasından zaman zaman kambur balinalar, penguenler ve foklar eşlik etti. AA'nın haberine göre, Antarktika'da sıcaklığın sıfırın altında olması ve olağan hava koşulları bilim ekibini bazen zorladı. 100 km/s'i aşan rüzgar hızıyla seyre devam eden gemi, 10 Şubat'ta Harita Genel Müdürlüğünün işletmekte olduğu GNSS istasyonunun bulunduğu Dismal Adası'na vararak çalışmalarına başladı.
GNSS ÇALIŞMALARI TAMAMLANDI
Horseshoe Adası'na 73 kilometre uzaklıktaki Dismal Adası'na 2020'de,Türkiye'nin sınırları dışındaki ilk sabit Küresel Konumlama Uydu Sistemleri (GNSS) yerleştirildi. GNSS bakım onarım çalışmaları ve kaydedilen bilgilerin alınmasında görevli Harita Genel Müdürlüğü Jeodezi Dairesi'nden Mühendis Yüzbaşı İlyas Akpınar, "Türkiye'nin bu bölgede, Antarktika kıtasında 3 tane sabit GNSS istasyonu mevcut. Bunlardan bir tanesi bizim üzerinde bulunduğumuz Dismal Adası'nda, diğer ikisi ise Horseshoe Adası'nda bulunmaktadır." dedi.
Açıklamasının devamında ise İlyas Akpınar, "Şu an biz Antarktika kıtasındayız fakat ana karanın üzerinde değiliz. Dolayısıyla bizim yapmış olduğumuz ölçümler sadece ana karayı değil, aynı zamanda ana karanın etrafındaki okyanuslarla ilgili tektonik değişimleri de tespit edebilmemiz açısından önem arz etmektedir." şeklinde konuştu.
Bölgenin tektonik yapısı hakkında bilgi veren Mühendis Yüzbaşı Akpınar, sözlerini şöyle sürdürdü: "Antarktika levhası, sürekli hareket halinde olan ve çarpışmalardan dolayı ortaya çıkan depremler dolayısıyla sürekli değişim gösteren tektonik bir plaka. Sadece Antarktika ana karasını değil, aynı zamanda çevresindeki okyanusların bir kısmını da içermektedir. Dolayısıyla bizim istasyonumuzun üzerinde bulunduğumuz Dismal Adası'nda bulunması, Antarktika plakasının hareketinin tespiti için önem arz ediyor. Aynı zamanda Antarktika yer bilimleri literatürüne de katkı sağlamamızı sağlayacak. Hem bizim sabit GNSS istasyonumuzun yapmış olduğu gözlemler hem de bizim bu bölgede bugün, bundan sonraki dönemde yapacağımız jeodinamik noktalardaki ölçümler bilimsel anlamda önemli diye nitelendirebiliriz."
Akpınar, bu ölçümlerin tamamını kullanarak bölgede öncelikli olarak hız alanı, daha sonra ise tektonik hareketliliğin gözlemlenmesinin mümkün olacağını belirtti.
İSTİKLAL MARŞI OKUDULAR
Dismal Adası'ndaki GNSS istasyonunda bakım, onarım ve bilgi kayıt işlemini tamamlayan ekip, geçici Türk Bilim Kampı'nın bulunduğu Horseshoe Adası'na ulaştı. 21 gün süren yolculuk sonrası 11 Şubat'ta 20 kişilik sefer ekibi, beraberinde getirdikleri 2 tondan fazla lojistik malzeme ile kampa geçti.
Üsse ulaşan ekip, İstiklal Marşını okuyup Türk bayrağını göndere çekti. Ekip, saha çalışmalarından önce Bilimden Sorumlu Sefer Lider yardımcısı Hasan Hakan Yavaşoğlu liderliğinde bölgeyi gezdi. Bilim insanları, araştırma yapacağı bölgelerle ilgili fizibilite çalışması yaptı.
COVID-19 pandemisi nedeniyle Şili'nin Puerto Williams kentinde 7 gün karantinada kaldıklarını belirten Hasan Hakan Yavaşoğlu, daha sonra King George Adası'ndan gemiye bindiklerini söyledi. Ardından önce Dismal Adası'na sonra da Horseshoe Adası'na ulaştıklarını belirtti.
Hasan Hakan Yavaşoğlu, "Bu yıl seferimizin icrası içerisinde 14 tane bilimsel proje yapılacak. Ağırlıklı olarak canlı bilimleri, fiziki bilimler ve yer bilimleri konularında çalışmalar yapacak hocalarımızla beraberiz. Horseshoe Adası'nda hava şu an oldukça müsait. Herkesin çalışmak için motivasyonu tam ve hazır şekilde bunuyoruz." dedi.