Tgrt Haber

Türk havacılığının kanadı deprem bölgesine emanet! TUSAŞ'ın Kahramanmaraş'taki tesisi hizmete açıldı

Editör: Ömer Faruk Doğan / Kaynak: Anadolu Ajansı
22 Şubat 2024 20:35 - Güncelleme : 22 Şubat 2024 20:37
Türk havacılığının kanadı deprem bölgesine emanet! TUSAŞ'ın Kahramanmaraş'taki tesisi hizmete açıldı

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ), Kahramanmaraş'a dev bir yatırım yaptı. Uçak, İHA ve helikopter parçalarının üretileceği TUSAŞ Havacılık Yapısalları Üretim Tesisi bugün itibarıyla hizmete açıldı.

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ) tarafından Kahramanmaraş​'ın Türkoğlu​ ilçesinde yapımı tamamlanan TUSAŞ​ Havacılık Yapısalları Üretim Tesisi törenle hizmete açıldı.

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Haluk Görgün, açılışta yaptığı konuşmada bir ülkenin ilerleyişindeki en büyük göstergenin sanayi ve teknoloji olduğunu işaret ederek,"Ülkemiz artık teknoloji ithal eden değil, teknoloji ihraç eden bir ülke konumuna doğru emin adımlarla yürümeye devam etmektedir." dedi.

Bugün dünyanın ekonomik olarak önde gelen ülkelerine bakıldığında sanayi ve teknoloji alanında da ileride olduklarının gözlemlendiğini belirten Görgün, "Savunma sanayi, ileri teknolojinin ve sanayinin lokomotifi konumundadır. Bu alanda yapacağımız her çalışma ve ekosistemimizde elde edeceğimiz derinlik, bizi daha da ileriye taşıyacaktır." değerlendirmesinde bulundu.

Türk havacılığının kanadı deprem bölgesine emanet! TUSAŞ'ın Kahramanmaraş'taki tesisi hizmete açıldı - 1. Resim

Türk savunma sanayisinin dışa bağımlılığını bitirme hedefinin iyi bir noktaya geldiğini ve Türkiye'nin artık teknoloji ithal eden değil, teknoloji ihraç eden bir ülke konumuna doğru emin adımlarla yürümeye devam ettiğini kaydeden Görgün, "İleri teknolojiye sahip savunma sanayi ürünlerinin, inovasyon odaklı diğer sektörlere öncülük etmesine katkıda bulunması inancıyla kamu, üniversite ve özel sektör olarak hep birlikte gerçekleştireceğimiz çalışmalar sayesinde daha ileri seviyelere ulaşmak mümkün olacaktır." dedi.

UÇAK, İHA VE HELİKOPTER PARÇALARI ÜRETİLECEK

Türk savunma sanayi ekosisteminin asrın felaketinin ilk anından itibaren gerek gönüllü insan gücü, gerek teknik donanım, gerekse de yatırımlarıyla milletin hizmetinde olduğunu hatırlatan Görgün, açılışı gerçekleştirilen tesiste uçak, İHA ve helikopter parçaları üretileceğini belirtti.

Buradaki tesise ilaveten ikinci ve üçüncü aşamada, havaalanı bitişiğinde daha büyük bir üretim tesisi kurmayı ve bu tesisi ise 4 yıl içinde tamamlamayı hedeflediklerini ekledi. Görgün, Türk savunma sanayii tarafından geliştirilen ekipmanların 6 Şubat depreminde oynadığı rolü şöyle anlattı:

"6 Şubat'ta yaşanan iki büyük yıkıcı depremin ardından, Türk savunma sanayimiz tarafından geliştirilen insansız hava araçları, uydu sistemleri, farklı tip ve özelliklerde kameralar, radar sistemleri, jeneratörler ve haberleşme sistemleri gibi pek çok yerli ve milli teknolojik ürün ve sistem, afetin başarıyla yönetilmesinde büyük rol oynamıştır.

Türk havacılığının kanadı deprem bölgesine emanet! TUSAŞ'ın Kahramanmaraş'taki tesisi hizmete açıldı - 2. Resim

Yapılan arama ve kurtarma faaliyetleri, savunma sanayimizin imkan ve kabiliyetlerinin topyekün olarak milli kapasiteye katmış olduğu değeri bizlere bir kez daha ispatlamıştır.

Başkanlığımız tarafından, Türkiye Tek Yürek Kampanyası çerçevesinde taahhüt edilen yardımların kapsamı, AFAD ile imzalanan 'Deprem Bölgesine Yapılacak Yardımlar Hakkında İşbirliği Protokolü' ile belirlenmiş olup, savunma sanayi firmalarımız tarafından bölgeye yardım amacıyla geçici ve kalıcı yerleşim bölgeleri inşa edilmesi için 600 milyon lira, iskan ve istihdam faaliyetleri için de 3 milyon lira tutarında kaynak tefrik edilmiştir."

TUSAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Rafet Bozdoğan da Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından, kentin mevcut sanayi altyapısı dikkate alınarak TUSAŞ'ın Kahramanmaraş'a yönlendirildiğini anımsatarak, "Kahramanmaraş'ta uçak ve havacılık yapısalları parçalarını üretmeye başlayacağız. TUSAŞ olarak depremin ardından kurmuş olduğumuz bu tesisin, bölgemiz adına bir başlangıç olacağını ve ilerleyen günlerde daha da büyüyeceğini kendi ekosistemini yetiştireceğini değerlendirmekteyiz." diye konuştu.

Kaynak: Anadolu Ajansı

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...