Tgrt Haber

Türk mühendisler geliştirdi! Geleceğin savaş robotları SAHA'da: "Savaş ortamının Tesla'sı geliyor"

Editör: Ömer Faruk Doğan / Kaynak: Anadolu Ajansı
20 Ekim 2024 15:26 - Güncelleme : 20 Ekim 2024 15:34
Türk mühendisler geliştirdi! Geleceğin savaş robotları SAHA'da: "Savaş ortamının Tesla'sı geliyor"

Türk savunma sanayii, SAHA EXPO 2024'te insanlı ve insansız araçların yanı sıra robotik sistemleri tanıtmaya hazırlanıyor. AATG Holding bünyesindeki TS Tech, otonom kabiliyete sahip, hem insanlı hem insansız kullanılabilen çok hafif taktik tekerlekli araç ailesini sergileyecek.

Türk savunma sanayii​, teknoloji​ alanındaki gelişmeleri yakından takip ederek insanlı ve insansız araçlarda önemli yeniliklere imza atmaya devam ediyor. 22-26 Ekim tarihlerinde düzenlenecek olan SAHA EXPO 2024 Uluslararası Savunma, Havacılık ve Uzay Sanayii Fuarı'nda, en son yenilikler göz önüne serilecek.

Savunma ve teknoloji dünyasında birçok yeni ürün ve uygulamanın tanıtılacağı etkinlik, Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı ve diğer sivil ve askeri kamu kurumlarının katılımı ve desteği ile düzenleniyor. Savunma ve havacılık sektöründe girişimci kimliğiyle tanınan Uğur Coşkun tarafından 1 yıl önce kurulan Ad Astra Technology Group (AATG), geçen sürede oluşturduğu ekosistemin imza attığı ürünlerle SAHA EXPO 2024’te boy gösterecek.

"İNSANLI VE İNSANSIZ ARAÇLARIN BİR ARADA GÖREV YAPTIĞI BİR KONSEPT"

AATG Holding bünyesindeki Quadrobotics ve TS Tech firmaları tarafından geliştirilen insanlı ve insansız araçlar ile bunların bir arada görev yaptığı kullanım konsepti ilk kez tanıtılacak. Savunma sanayisindeki güncel ihtiyaçlar ve teknoloji dünyasındaki gelişimi dikkate alan TS Tech, hem insanlı hem de insansız olarak kullanılabilen çok hafif taktik tekerlekli araç ailesi geliştirdi.


Türk mühendisler geliştirdi! Geleceğin savaş robotları SAHA'da:

TS Tech, ürün ailesinin ilk 4 üyesi ile ilgili çalışmalarını tamamladı. Bunlar, faydalı yük taşıma kapasitesine göre 1400, 1000, 600 ve 200 kilogramlık araçlardan oluşuyor. Otonom hareket de edebilen araçlar, insanız kullanımda, metaverse teknolojilerini de içeren yeni nesil bir komuta kontrol uygulaması üzerinden yönetilebiliyor.

Araçlar, IoBT (Internet of Battlefield Things / Muharebe Sahası Nesnelerinin İnterneti) altyapısı ile yeni nesil komuta kontrol ağlarına entegre olabiliyor, NATO Genel Araç Mimarisi ile uyumlu altyapıya sahip bulunuyor. Araçlar, eklem bacaklı robotları, küçük boyutlu insansız kara araçlarını ve dronları taşıyan, onlarla birlikte görev yapabilen bir platformlar olarak geliştirildi. Böylece bu robot, araç ve dronlar, araçların doğal birer parçası olarak kullanılabilecek.

Türk mühendisler geliştirdi! Geleceğin savaş robotları SAHA'da:


ARAÇLARA BİRÇOK SİSTEM ENTEGRE EDİLEBİLİYOR

Çok hafif taktik tekerlekli araç ailesi; C-130 uçağının ve CH-47 helikopterinin kabinine sığma, nakliye uçağından paraşütle atılabilme ve amfibi araçlarla nakledilebilme ya da nakliye helikopterleri tarafından askıda taşınabilme gibi avantajlara da sahip bulunuyor. Araçlara; tanksavar silahlar, uzaktan komutalı silah istasyonları, kapı makineli tüfeği, mast üzerinde faydalı yükler ve benzeri sistemler entegre edilebiliyor.

TS Tech, araçlarını; dizel yakıtlı, elektrikli ya da hibrit konfigürasyonlarda teslim edebilecek. Araçların özel kuvvetler, komandolar, deniz piyadeleri, havadan indirme birlikleri gibi taktik ve stratejik seviyede hareket ihtiyacı olan birliklerin, muharebe etkinliklerini önemli ölçüde arttırması bekleniyor.

Robotlarla desteklenen araç konsepti için Holding bünyesinde diğer şirketlerin yeteneklerinden yararlanıldı. Bu kapsamda araçlarının tasarım aşamasındaki mühendislik faaliyetlerinde EDA Tasarım, insansızlaştırılmasında ise Oguzkagan Savunma’dan destek alındı. Araçlardaki eklem bacaklı robotlar ise Quadrobotics imzasını taşıyor. Kontrol birimi ise AATG Holding’in karma ve arttırılmış gerçeklik teknolojileri alanında çalışan iştiraki XRTG tarafından geliştiriliyor.

Türk mühendisler geliştirdi! Geleceğin savaş robotları SAHA'da:


"GÜNÜMÜZ MUHAREBE ŞARTLARININ İHTİYAÇLARINI DİKKATE ALDIK"

TS Tech Üst Yöneticisi Uğur Coşkun, yaptığı açıklamada, günümüz muharebe şartlarını inceleyip ihtiyaçları dikkate aldıklarını, robotların koordinasyonunu da içeren bir konsepti Türk savunma sanayisindeki yeteneklerle birlikte hayata geçirdiklerini söyledi. Bu yapının merkezinde çok hafif taktik tekerlekli araçların yer aldığını ifade eden Coşkun, helikopterle taşınan, paraşütle atılabilen araçların özel kuvvetler veya ileri noktalardaki operasyon ihtiyaçları için hızla ulaştırılabileceğini belirtti.

Savaş alanında teknolojik üstünlük sağlayacak ürün ailesindeki araçların otonom kabiliyetine dikkati çeken Coşkun, "Aslında bakarsanız savaş ortamının Tesla'sı gibi düşünebilirsiniz" dedi. Savaş alanındaki bu araçların düşman hattında veya düşmana yakın bir bölgede personeli bıraktıktan sonra evine geri dönebildiklerini ya da savaş bölgesindeki insanları almak için bölgeye girebildiklerini belirtti.

Türk mühendisler geliştirdi! Geleceğin savaş robotları SAHA'da:


Araçların mühimmat da taşıyabildiğini ifade eden Coşkun, aynı zamanda tanksavar sistemlerini, roketleri, silah sistemlerini, büyük kalibreli silah platformlarını taşıyarak düşman hattına hızlı şekilde intikal edebildiklerini ifade etti. Coşkun, "Böyle bir araçla bir tank sistemini devre dışı bırakabiliyorsunuz. Bu çevik bir üstünlük sağlıyor. Hızlı şekilde intikal yeteneği sağlıyor" ifadelerini kullandı ve ekledi:

"Hava yoluyla bırakılabildiği için hızlı şekilde bölgeye intikal edebilmiş oluyorsunuz. Quadrobotics markamız eklem bacaklı robotlara yoğunlaşmış durumda. 4 bacaklı robotlar, ilerleyen dönemde ise insansı robotlar ve 6-8 bacaklı örümcek robotlarla ilgili de çalışmalarımız olacak. Robokol ismini verdiğimiz bir Robot Karakol konseptimiz var. Onunla da bütünleşik bir sistem. Savaş alanındaki robotları yönettiğimiz bir yazılımla çalışıyoruz. Bu yazılım geliştirdiğimiz araçlarla entegre olacak. Bu yazılımla tüm robotları ve araçları bir filo halinde takip edebiliyoruz."

ARAÇLAR OTONOM OLARAK KULLANILABİLECEK

Coşkun, robotlarla konuşabilen, onlarla görev yapabilen araçlar sayesinde belli bir noktaya kadar insanlı olarak kullanılan araçların, tehlikeli bölgeye gelindiğinde otonom olarak kullanılmaya devam edilebileceğini anlattı. Aracın elektrik motorlu versiyonuyla ısı izi bırakmadan görevini icra edebileceğini vurgulayan Coşkun, motor seçeneği dahil araçların modüler olarak tasarlandığını ve ihtiyaca uygun her türlü değişikliğin, ekipman uygulamasının yapılabildiğini söyledi.

Kolay erişilebilir, maliyet etkin, yerli, isteklere göre şekillendirilebilir bir altyapı oluşturduklarını dile getiren Coşkun, insan ve robotun takım halinde çalışacağı yazılım altyapısıyla sistemi ürettiklerini ve dünyada kabul görmüş, kendini ispatlamış konseptleri bir araya getirdiklerini sözlerine ekledi.

"Bize uygun olarak modifiye ettik ve bunu Türk mühendisleriyle, Türk savunma sanayinin etkin şirketleriyle birlikte yaptık" diye de ekleyen Coşkun, en büyük hedeflerinden bir tanesinin Türk Silahlı Kuvvetleri'ne bir an önce ürünlerini teslim etmek olduğunu söyledi. Daha sonra dünya pazarlarına açılmak ve Baykar'ın yaptığı gibi Türk sistemlerinin bir an önce yurt dışındaki orduların envanterine girmesini sağlamayı amaçladıklarını anlattı.

Coşkun, SAHA EXPO'da ürünlerimizi ilk defa sergileyeceklerini ve çok heyecanlı olduklarını dile getirdi.

Kaynak: Anadolu Ajansı

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Asya20 Ekim 2024 15:30

Bu haberi görünce gururlandım bizim ülkemizin teknolojisi artık çok iyi gidiyor

Sonraki Haber Yükleniyor...