Tgrt Haber

Dr. Can Kasapoğlu'ndan heyecanlandıran KAAN analizi!

Editör: Furkan Günler / Kaynak: Anadolu Ajansı
14 Şubat 2024 20:23 - Güncelleme : 15 Şubat 2024 08:30

Türkiye'nin savunma sanayii alanındaki adımları hız kesmeden devam ediyor. Uzman analist Dr. Can Kasapoğlu, 2024 yılında Türkiye'nin askeri kabiliyetteki kritik eşiğinin Milli Muharip Uçağı KAAN ile aşılacağını söyledi.

Savunma sanayii alanında Türkiye'nin attığı adımlar dünyanın ilgisini çekmeye devam ediyor. KAAN​ 2024 yılına damga vuracak.

Hudson Enstitüsü kıdemli analisti Dr. Can Kasapoğlu, Türk savunma sanayisi çalışmalarını geniş bir perspektifle ele alarak, geliştirilen silahların Türkiye'nin askeri kapasitesi açısından önemini içeren dikkat çeken bir analizi kaleme aldı.

Türk savunma sanayisinde 2023 yılı kritik silah sistemleri testlerinin ön plana çıktığı bir yıl oldu. 2024 de ise kuşkusuz Türk hava gücü modernizasyonunun en çok dikkat çekecek ajandası, KAAN’ın ilk uçuşu olacaktır.

KEMANKEŞ'İN ATIŞ TESTLERİ

Sözlerine şöyle devam eden Kasapoğlu; Türk savunma sanayisinde önem verdiğimiz bir diğer gelişme, KEMANKEŞ’in atışlı testlerinin gerçekleştirilmesidir. KEMANKEŞ, KIZILELMA ve TB-2 gibi Baykar​ çözümlerine kıyasla manşetlerde nispeten geri planda kalsa da bu satırların yazarının en çok kıymet verdiği kategorik çözümlerden biridir.

Türkiye askeri kabiliyette kritik eşiği KAAN ile aşacak - 1. Resim

Zira, özellikle Rusya-Ukrayna savaşı ve Kızıldeniz’deki mevcut güvenlik durumu gibi örnekler, dolanan mühimmat (kamikaze dron) segmentinin SİHA/İHA pazarında çok özel bir yer tuttuğu tezini doğruluyor.

Türkiye askeri kabiliyette kritik eşiği KAAN ile aşacak - 2. Resim

GELECEK SAVAŞLARDA KRİTİK BİR YER TUTACAK

Harekat tasarısı açısından, karma hava taarruz paketlerinde çeşitli füzelerle birlikte yer alarak, harp sahasındaki durumu düşman hava savunması için daha karmaşık hale getiren kamikaze sistemleri geleceğin savaşlarında daha da kritik bir yer tutacaktır.

Türkiye askeri kabiliyette kritik eşiği KAAN ile aşacak - 3. Resim

Dahası, KEMANKEŞ’in aynı zamanda insansız sistemlere sertifiye bir kamikaze dron olması da ayrıca önemlidir. KEMANKEŞ, sadece bir kinetik taarruz sistemi olarak değerlendirilmemelidir. Nitekim, sistemin gelişmiş sensörleri KEMANKEŞ’i, enformasyon üstünlüğü hususunda da avantajlı bir çözüm haline getirdi.

Türkiye askeri kabiliyette kritik eşiği KAAN ile aşacak - 4. Resim

ASKERİ KABİLİYETTE KRİTİK EŞİK KAAN İLE AŞILACAK

2024 yılında kuşkusuz Türk hava gücü modernizasyonunun en çok dikkat çekecek ajandası, 5'inci nesil taktik havacılık unsuru olarak tasarlanan 'Milli Muharip Uçağı KAAN’ın ilk uçuşu olacaktır.

Türkiye askeri kabiliyette kritik eşiği KAAN ile aşacak - 5. Resim

KAAN projesi, bir sistemler sistemi manzumesine karşılık geliyor.

Türkiye askeri kabiliyette kritik eşiği KAAN ile aşacak - 6. Resim

Sözü edilen manzume, görev bilgisayarlarından düşük görünürlüklü dizayn niteliklerine, aviyoniklerden silah sistem sertifikasyonlarına, AESA radarından 5'inci nesil hava harekat kabiliyetine kadar uzanıyor.

Türkiye askeri kabiliyette kritik eşiği KAAN ile aşacak - 7. Resim

Bu noktada karşımıza 2024’ün henüz şekillenmekte olan, en önemli 2'nci askeri havacılık gündemi çıkıyor.

Türkiye askeri kabiliyette kritik eşiği KAAN ile aşacak - 8. Resim

Söz konusu gündem, bir süredir masada olan ara çözüm ihtiyacının, hazır alım yoluyla karşılanmasıdır.

 

Kaynak: Anadolu Ajansı
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...