Tgrt Haber

Türkiye’de deprem öncesi gizemli ışık: NASA yetkilisi nedenini açıkladı!

Editör: Okan Güleş / Kaynak: TGRT Haber
06 Şubat 2023 12:51 - Güncelleme : 06 Şubat 2023 15:55

Türkiye’de yaşanan deprem dünyada büyük yankı uyandırdı. Yüzlerce vatandaşın hayatını kaybettiği 7.4 büyüklüğündeki Kahramanmaraş depreminde, gökyüzünde beliren mavi ışık da dikkatlerden kaçmadı. Kafalarda soru işareti oluşturan mavi ışık için NASA yetkilisinden açıklama geldi.

Türkiye’de bugün odak derinliği 20 kilometre olan 7,8 büyüklüğünde bir deprem​ meydana geldi. 1999’dan sonra ülkemizdeki en büyük deprem olarak kaydedilen felakette, çok sayıda can kaybı ve yaralanma oldu.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay acı bilançoyu açıklarken 284 vatandaşımızın hayatını kaybettiğini, 2 binin üzerinde ise yaralı olduğunu söyledi. Yaşanan deprem dünyada yankı uyandırırken, gökyüzünde beliren maviışık ise kafalarda soru işaretine neden oldu. Deprem öncesi Hatay’da görülen mavi ışık​ nedir?NASAyetkilisi açıkladı…

DEPREM ÖNCESİ MAVİ IŞIK GÖKYÜZÜNDE BELİRDİ

Türkiye’de belki de ilk kez görülen mavi ışık, deprem öncesinde vatandaşlara panik yaşattı. Başlangıçta hışırtı sesi duyulurken, ardından gökyüzünde beliren mavi bir ışık ortaya çıktı. Ses, şiddetli sarsıntıyla giderek arttı ve daha yüksek hale geldi.

Türkiye’de deprem öncesi gizemli ışık: NASA yetkilisi nedenini açıkladı!

Depremden önce gökyüzünde ortaya çıkan mavi ışık, daha önce farklı ülkelerde de görülmüştü. 2021’in eylül ayında yaşanan 7.1’lik Meksika depreminde, korkutucu mavi ışık belirmişti. Ayrıca 2017’deki 8.1’lik depremde de yine Meksika semaları mavi ışıkla aydınlanmıştı.

PEKİ BU IŞIK TAM OLARAK NEDİR?

San Jose Eyalet Üniversitesi'nde misafir fizik profesörü ve NASA'nın Ames Araştırma Merkezi'nde kıdemli araştırmacı olan FriedemannFreund, gökyüzünde beliren mavi ışığın ‘deprem ışı olarak’ adlandırıldığını açıkladı.

Türkiye’de deprem öncesi gizemli ışık: NASA yetkilisi nedenini açıkladı!

Deprem ışığının sadece mavi olmadığını belirten Freund, renkli flaşların bile kayıtları olduğunu ve birkaç saniye yanıp söndüğünü vurguladı. Bazılarının ise onlarca dakika süreceğine de dikkat çekti.

Peki deprem ışıkları nasıl oluşuyor? NASA yetkilisi bu soruyla ilgili araştırma yapıldığını ancak kesin bir çözüme ulaşılamadığını ifade etti. Ancak bilim insanlarının bu ışıklarla ilgili bazı tahminleri var:

  • 1.Mağmatik kaya kristallerinde küçük kusurlar vardır. Sismik aktivite sırasında kuvvetli stresle ezilip hasar görürler ve peroksijen bağları kırılarak oksijen anyonlarını iyonize ederler. Bu iyonlar kaya çatlaklarından yukarı doğru hareket eder ve daha sonra atmosfere yayılır, havayı iyonlaştırarak parlayan bir plazma oluşturur.
  • 2. Tektonik stres alanındaki dünyanın manyetik alanının veya iyonosferinin yerel olarak yok edilmesi bir parlama etkisine neden olur veya tektonik stres bir piezoelektrik etki üretir ve kuvars içeren kaya belirli bir şekilde sıkıştırıldığında, güçlü voltaj üretecektir. Bu voltaj havaya salınır, havayı iyonize eder ve tribolüminesans prensibi olarak adlandırılan parlak elektrik ışığı yayar.

DEPREM IŞIKLARI NE ZAMAN ORTAYA ÇIKAR?

Deprem ışıkları yaygın değildir. Genellikle daha büyük depremlerden önce veya sırasında ortaya çıkarlar, ancak birkaç hafta önceden görünebilirler . Gelecekte, deprem ışıklarını inceleyerek, büyük depremlerin oluşumunu önceden tahmin edebilir ve etkisini azaltabiliriz

Kaynak: TGRT Haber
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Hakan bozkurt16 Şubat 2023 17:12

Kocaeli'nde demi oldu

Hakan bozkurt16 Şubat 2023 17:12

Aynen deprem anında Diyarbakır'da gökyüzü yem yeşil oldu

Bizde maraştan gelirkene 15 gün önce maraşla pınarbaşı arasında mavimsi bir ışık vardı hatta yanımdakilerinede gösterdim onlarda şaştılar bu ışıkneymiş diye 7 Şubat 2023 19:50

Biz maraştan gelirkene 15 gün önce maraş pınarbaşı arasında mavimsi bir ışık gördük yerden yukarıya cıkarkene baya şardık bu işik ney diye

. 7 Şubat 2023 00:11

Ben kocaelide yaşıyprum depremden önceki akşam yeşil ışık belirip elektrikler gidiyordu

Sonraki Haber Yükleniyor...