Tgrt Haber

Türkiye’den uzay tarihinde bir ilk: Sonda Roket Sistemi 100 Km irtifayı geçti

Editör: Okan Güleş / Kaynak: TGRT Haber
30 Ekim 2023 16:29 - Güncelleme : 30 Ekim 2023 16:33
Türkiye’den uzay tarihinde bir ilk: Sonda Roket Sistemi 100 Km irtifayı geçti

Türkiye, uzay alanında bir ilke imza atmayı başardı. DeltaV Uzay tarafından geliştirilen Sonda Roket Sistemi, 100 km irtifayı geçerek tarihe adını kazıdı.

Teknoloji alanındaki gelişmelerle önemli yol kat eden Türkiye​, bunu uzayda da gösteriyor. Halihazırda üzerinde çalışılan Sonda Roket Sistemi Cumhuriyet’in 100’üncü yılında büyük bir başarıya imza attı.

X’te paylaşımda bulunan DeltaV Uzay​ Teknolojileri, Sonda Roket sisteminin 100 km irtifayı geçtiğini açıkladı. Bu bağlamda SORS’un 2. kademesinde ateşlenen Hibrit İtki Sistemi’nin (HİS) “Uzayda ateşlenen ilk hibrit sistem” olduğu bilgisi de paylaşıldı. Bahse konu gelişme,  “Cumhuriyetin 100. yılında bu gurur HEPİMİZİN!” başlığı ile duyuruldu.

SONDA ROKET SİSTEMİ, 100 KM İRTİFAYI AŞMAYI BAŞARDI

Bilmeyenler için SORS, Ay’a sert iniş öncelikli olmak üzere kullanılacak hibrit yakıtlı motor teknolojisine sahip bir sonda roketi sistemidir. Sıvı oksitleyici ve katı parafinle ateşlenen SORS’un Nisan 2021’de dikey ateşleme testleri başarı ile gerçekleştirdi.

Diğer yandan bu sistem, yer çekiminin etkisiyle balistik yörünge izleyen yörünge altı roketlerdir. Sonda roketleri birçok farklı alanda kullanılmaktadır. Bunlara uzaya düşük maliyetli erişim, mikro-yerçekimi ortamında yapılan deneyler, atmosfere geri giriş deneyleri, hipersonik testler ve hedef sistemleri de dahildir.

Türkiye’den uzay tarihinde bir ilk: Sonda Roket Sistemi 100 Km irtifayı geçti

DeltaV’nin geliştirdiği ve hibrit roket teknolojisini kullanan Sonda Roket Sistemi (SORS), dünyanın en kabiliyetli ve büyük sonda roketlerinden biridir. Hibrit sonda roketleri güvenli ve maliyet-etkin oluşları ve birden çok ateşlenebilme kabiliyetleri sayesinde mevcut sonda roket sistem alternatiflerine göre avantaja sahiptirler. 

Kaynak: TGRT Haber
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...