Türkiye'nin 5G'ye geçişi: Yol haritası için tarih verildi

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye'nin 5G'ye geçişi için çalışmaların sürdüğünü belirterek, yol haritasının 2024'te açıklanacağını söyledi.

Türkiye'nin 5G'ye geçişi: Yol haritası için tarih verildi
KAYNAK:
|
GİRİŞ:
08.07.2023
saat ikonu 14:41
|
GÜNCELLEME:
08.07.2023
saat ikonu 14:41

Halihazirda Istanbul Havalimani gibi pilot bölgelerde test edilen 5G teknolojisinin Türkiye'de yayginlasmasi için çalismalar sürdürülüyor.

AA muhabirine konusan Ulastirma ve Altyapi Bakani Abdulkadir Uraloglu, 5G'nin haberlesme sebekelerinde yerini almaya baslamasi için Bakanlik ve Bilgi Teknolojileri ve Iletisim Kurumu (BTK) tarafindan önemli çalismalar yürütüldügünü belirtti. Isletmeciler ve teknoloji firmalariyla yakin isbirligi içinde çalismalarin sürdügünü ifade etti.

Uraloglu, yaptigi açiklamada, Türkiye'nin yüksek teknoloji ürün gelistirme çalismalari kapsaminda önemli bir adim olan 4,5G baz istasyonu gelistirme projesi ULAK hakkinda bilgi verdi. Uraloglu, ULAK projesinin 2013 yilinda baslatildigini ve Bakanlik ile Bilgi Teknolojileri ve Iletisim Kurumu (BTK) tarafindan projeye basindan itibaren gerekli desteklerin saglandigini vurguladi.

Operatörlerin ULAK projesinin gelisim sürecinde önemli katkilarinin oldugunu belirten Uraloglu, su anda Türkiye genelinde yaklasik 2 bin 447 sahada aktif olarak kullanilan 4,5G ULAK baz istasyonlari oldugunu sözlerine ekledi.

Türkiye'nin haberlesme altyapisinda önemli bir rol oynayan bu istasyonlar, 5G teknolojisinin gelistirilmesi için de önemli bir temel olusturuyor.

YOL HARITASI 2024'TE DUYURULACAK

Ulastirma, Denizcilik ve Haberlesme Arastirmalari Merkezi Baskanligi tarafindan 5G teknolojilerini gelistirmeyi hedefleyen firmalari desteklemek amaciyla baslatilan projenin son degerlendirmelerinin yapildiginin altini çizen Uraloglu, kisa sürede projeyi tamamlayacaklarini ve 2024'te 5G'ye geçis planini kamuoyuyla paylasacaklarini söyledi.

5G yol haritasinda önceliklerinin yerli ve milli ürünlerin kullanilmasi oldugunu vurgulayan Uraloglu, bu dogrultuda 5G altyapisinin kritik bilesenlerinin, Bilgi Teknolojileri ve Iletisim Kurumu (BTK) tarafindan tanimlanan "milli haberlesme ürünü" niteliginde olmasi için çalismalar yürüteceklerini ifade etti.

Türkiye'nin 5G'ye geçişi: Yol haritası için tarih verildi

Bakan Uraloglu, 5G teknolojisinde kullanilabilecek frekanslarin sektör ve vatandaslarin ihtiyaçlari dogrultusunda kullanima açilacagini belirtti. Mevcut frekanslarin tamaminin ilk asamada sektöre açilmasi yerine, kamu kaynaklarinin dogru zamanda ve ihtiyaca uygun sekilde verilmesinin planlandigini söyledi.

Ayrica, hizmet sunulacak bölgelerde kapsama yükümlülüklerinin 2G, 3G ve 4,5G'deki nüfus yogunluguna dayali kapsama yükümlülügünden farkli olarak, endüstriyel alanlarin belirli ölçüde kapsama alanina dahil edilmesi gerektigini planladiklarini açikladi.

Uraloglu, elektronik haberlesme sektöründe baz istasyonlarinin kurulumu ve planlamasinin özel bir uzmanlik gerektirdigini belirterek, endüstriyel bölgelerin 5G ihtiyaçlarinin mobil operatörler araciligiyla karsilanacagini ifade etti.

YERLILIK ORANI GIDEREK ARTIYOR

Mobil isletmecilerin 4,5G sebeke altyapilarinda yerli ürün kullaniminin orani, 2021 yilinda yaklasik %33 seviyesinde gerçeklesti. Bilgi teknolojileri sektörünün hizmet ve yazilim alt sektörlerinde ise yerli üretim payi %75'lere ulasti. Bu oranlarin artirilmasi için çalismalar devam ediyor.

Ayni zamanda, iç pazar büyüklügü göz önüne alindiginda, 4,5G yetkilendirmesi kapsaminda isletmecilerin donanim ve yazilim yatirimlarinin yillik olarak yaklasik 2 milyar lira oldugu ve 5G ile bu rakamin daha da artmasi öngörülüyor.

5G sebekelerinde milli haberlesme ürünü tanimina uygun olarak gelistirilen belirli ürünlerin kullanimini tesvik etmek amaciyla düzenlemelerin hayata geçirilmesi planlaniyor.

Kaynak: Anadolu Ajansi

ETİKETLER
#Türkiye
#Teknoloji
YorumYORUM YAZ
Uyarı
Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.