Tgrt Haber

Türkiye'nin 5G'ye geçişi: Yol haritası için tarih verildi

08 Temmuz 2023 14:41 - Güncelleme : 08 Temmuz 2023 14:43
Türkiye'nin 5G'ye geçişi: Yol haritası için tarih verildi

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye'nin 5G'ye geçişi için çalışmaların sürdüğünü belirterek, yol haritasının 2024'te açıklanacağını söyledi.

Halihazırda İstanbul Havalimanı gibi pilot bölgelerde test edilen 5G​ teknolojisinin Türkiye​'de yaygınlaşması için çalışmalar sürdürülüyor.

AA muhabirine konuşan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, 5G'nin haberleşme şebekelerinde yerini almaya başlaması için Bakanlık ve Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından önemli çalışmalar yürütüldüğünü belirtti. İşletmeciler ve teknoloji firmalarıyla yakın işbirliği içinde çalışmaların sürdüğünü ifade etti.

Uraloğlu, yaptığı açıklamada, Türkiye'nin yüksek teknoloji ürün geliştirme çalışmaları kapsamında önemli bir adım olan 4,5G baz istasyonu geliştirme projesi ULAK hakkında bilgi verdi. Uraloğlu, ULAK projesinin 2013 yılında başlatıldığını ve Bakanlık ile Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından projeye başından itibaren gerekli desteklerin sağlandığını vurguladı.

Operatörlerin ULAK projesinin gelişim sürecinde önemli katkılarının olduğunu belirten Uraloğlu, şu anda Türkiye genelinde yaklaşık 2 bin 447 sahada aktif olarak kullanılan 4,5G ULAK baz istasyonları olduğunu sözlerine ekledi.

Türkiye'nin haberleşme altyapısında önemli bir rol oynayan bu istasyonlar, 5G teknolojisinin geliştirilmesi için de önemli bir temel oluşturuyor.

YOL HARİTASI 2024'TE DUYURULACAK

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Araştırmaları Merkezi Başkanlığı tarafından 5G teknolojilerini geliştirmeyi hedefleyen firmaları desteklemek amacıyla başlatılan projenin son değerlendirmelerinin yapıldığının altını çizen Uraloğlu, kısa sürede projeyi tamamlayacaklarını ve 2024'te 5G'ye geçiş planını kamuoyuyla paylaşacaklarını söyledi.

5G yol haritasında önceliklerinin yerli ve milli ürünlerin kullanılması olduğunu vurgulayan Uraloğlu, bu doğrultuda 5G altyapısının kritik bileşenlerinin, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından tanımlanan "milli haberleşme ürünü"niteliğinde olması için çalışmalar yürüteceklerini ifade etti.

Türkiye'nin 5G'ye geçişi: Yol haritası için tarih verildi

Bakan Uraloğlu, 5G teknolojisinde kullanılabilecek frekansların sektör ve vatandaşların ihtiyaçları doğrultusunda kullanıma açılacağını belirtti. Mevcut frekansların tamamının ilk aşamada sektöre açılması yerine, kamu kaynaklarının doğru zamanda ve ihtiyaca uygun şekilde verilmesinin planlandığını söyledi.

Ayrıca, hizmet sunulacak bölgelerde kapsama yükümlülüklerinin 2G, 3G ve 4,5G'deki nüfus yoğunluğuna dayalı kapsama yükümlülüğünden farklı olarak, endüstriyel alanların belirli ölçüde kapsama alanına dahil edilmesi gerektiğini planladıklarını açıkladı.

Uraloğlu, elektronik haberleşme sektöründe baz istasyonlarının kurulumu ve planlamasının özel bir uzmanlık gerektirdiğini belirterek, endüstriyel bölgelerin 5G ihtiyaçlarının mobil operatörler aracılığıyla karşılanacağını ifade etti.

YERLİLİK ORANI GİDEREK ARTIYOR

Mobil işletmecilerin 4,5G şebeke altyapılarında yerli ürün kullanımının oranı, 2021 yılında yaklaşık %33 seviyesinde gerçekleşti. Bilgi teknolojileri sektörünün hizmet ve yazılım alt sektörlerinde ise yerli üretim payı %75'lere ulaştı. Bu oranların artırılması için çalışmalar devam ediyor.

Aynı zamanda, iç pazar büyüklüğü göz önüne alındığında, 4,5G yetkilendirmesi kapsamında işletmecilerin donanım ve yazılım yatırımlarının yıllık olarak yaklaşık 2 milyar lira olduğu ve 5G ile bu rakamın daha da artması öngörülüyor.

5G şebekelerinde milli haberleşme ürünü tanımına uygun olarak geliştirilen belirli ürünlerin kullanımını teşvik etmek amacıyla düzenlemelerin hayata geçirilmesi planlanıyor.

Kaynak: Anadolu Ajansı

Kaynak: AA
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...