Tgrt Haber

Türkiye’nin ilk Süpersonik füzesi İHA-230 savunmada yeni dönemi başlatıyor: S-300 ve Patriot'u bekleyen tehlike

Editör: Murat Makas / Kaynak: TGRT HABER, TRT HABER
05 Nisan 2023 11:38 - Güncelleme : 05 Nisan 2023 11:53

Türkiye, Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir koordinesinde yürütülen projelerle savunma sanayide kritik seviyeleri aşıyor. AKINCI TİHA’dan atılan ROKETSAN İHA-230 füzesinin 140 kilometreden hedefi vurması Türkiye için yeni bir dönemin kapısını araladı. TRT Haber’den Sertaç Aksan’ın haberine göre; Ankara bu atışla ilk kez havadan atılan balistik füze gibi son derece stratejik bir imkana kavuştu. ROKETSAN’ın İHA-230’ü S-300 ve Patriot gibi sistemlere karşı etkili olacak.

Türkiye savunma sanayideki yerli projelerle kritik virajları tek tek aşıyor. İHA/SİHA alanında devrim niteliğindeki askeri projelere akıllı mühimmatlar ve yerli füzeler de ekleniyor. Milli Muharip Uçak, Hürjet​, Yeni Nesil Altay Tankı, KIZILELMA gibi platformlarda yaşanan gelişmelere bu kez son derece stratejik bir füze​ testi eklendi.

ROKETSAN​ tarafından geliştirilen ve ilk kez bir hava aracından atılan İHA-230 füzesi test atışında 140 kilometre mesafeden hedefi tam isabetle vurdu. Süpersonik Balistik Füze kategorisinde yer alan İHA-230 ilk kez havadan atılan yerli balistik bir füze unvanını alıyor. ROKETSAN’ın benzer ürettiği TRG-230 da hali hazırda sahada kullanılıyor.

İHA-230 HİKAYESİ

TRT Haber’den Sertaç Aksan’ın haberine göre sahadan gelen talepler doğrultusunda, TRG-230’un havadan ateşlenebilecek bir versiyonu üzerine yoğunlaşıldı. ROKETSAN ve BAYKAR mühendislerinin yoğun çabası sonrasında füzenin ateşleneceği platformla ilgili çalışmalar hızla tamamlandı. Ortaya 140 kilometrenin üzerinde menzile ulaşabilen İHA-230 çıktı.

İHA-230, TRG-230’dan 10 kilogram daha ağır olmasına rağmen iki kat daha fazla menzile erişebiliyor. Bunun temel sebebi, söz konusu füzenin hava aracından ateşleniyor olması. Yaklaşık 20-30 bin feet aralığından ateşlenen İHA-230 haliyle çok daha hızlı ve uzun yol alabiliyor.

MALİYETİ UYGUN ETKİSİ YÜKSEK

Günümüz muharebe sahasında çok sayıda kullanabileceğiniz, maliyeti uygun ve hedef üzerinde etki sağlayabileceğiniz roket/füze gibi mühimmatın ne kadar önemli olduğu bir kez daha net bir şekilde görüldü. Bir diğer mesele de ‘gelişmiş’ ancak ‘pahalı’ olan füze stoklarının azalmasının ne anlama geldiği belki de ilk kez böylesine yalın gözlemlenmiş oldu. İHA-230 düşman hedefe son derece hızlı bir şekilde gidiyor. Yüksek hıza ve irtifaya sahip bir füze düşman radarları tarafından tespit edildiğinde dahi çoğu zaman iş işten geçmiş oluyor.

ÇOK AZ SAYIDA ÜLKE BU KABİLİYETE SAHİP

Türkiye, hem karadan atılan TRG-230 hem de hava aracından atılan İHA-230 ile düşman savunma unsurlarını tahrip edecek projeye kavuşuyor. Dünyada çok az sayıda ülkenin bu kabiliyete sahip olduğu biliniyor. Daha önce İran ve İsrail’in denemeleri olmuştu.

S-300 VE PATRİOTLARA KARŞI ETKİLİ OLACAK

İHA-230 ile ne gibi yerler hedef alınabilir? TRG-230-İHA’nın menzili yüksek. Katı yakıtlı olması sebebiyle BUK, S-300 ve Patriot gibi hava savunma sistemlerine karşı etkili olacak. Burada BUK ve S-300 çok önemli. Çünkü Türkiye’ye ya da dost ve kardeşlerine hasmane tutum sergileyen çok sayıda ülke bu sistemlere sahip.

Hava savunma sistemleri haricinde düşmana ait kritik üs ve merkezler de TRG-230-İHA’nın hedefi olabilir. Ayrıca gerekli koşullar sağlandığında düşman donanma unsurları da yine aynı füzeyle çok ciddi biçimde vurulabilir.

Kaynak: TGRT HABER, TRT HABER

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Şahin saricaalan 5 Nisan 2023 12:34

Helal olsun turkiyemize

Sonraki Haber Yükleniyor...