Tgrt Haber

Türkiye'nin uzay yolculuğu başlıyor! SpaceX son durumu paylaştı 

Editör: Mutluhan Yıldız / Kaynak: TGRT Haber
18 Ocak 2024 18:25 - Güncelleme : 19 Ocak 2024 00:20

Dün gece 01.11'de yapılması planlanan ve daha sonra iptal edilen içinde Türkiye'nin ilk uzay yolcusu Alper Gezeravcı'nın da olduğu Ax-3 misyonunun bugünkü uçuşu ile ilgili son bilgiler geldi. SpaceX'ten yapılan açıklamada hava durumunun yüzde 80 oranında iyi olduğu belirtildi. Geri sayımın başlatıldığı anlarda kapsül içinden ilk görüntü geldi.

Son kontrollerinin yapılması için uçuşu bugün 00.49'a ertelenen Ax-3​ misyonuyla ilgili fırlatmayı gerçekleştirecek SpaceX​ firmasından açıklama geldi. 

SpaceX'in sosyal medya hesabı X'ten yaptığı paylaşımda, "Ax-3'ün bugünkü fırlatması için tüm sistemler iyi durumda gözüküyor. Fırlatma için hedef ABD doğu saatiyle 16:49 (TSİ 00:49) ve havanın uygunluğu yüzde 80." ifadeleri kullanıldı.

Türkiye'nin uzay yolculuğu başlıyor! SpaceX son durumu paylaştı 

Buna göre Gezeravcı'nın da üyesi olduğu Ax-3 misyonunun, SpaceX Dragon uzay aracıyla NASA'nın Florida'daki Kennedy Uzay Merkezi​'ndeki Fırlatma Kompleksi 39A'dan Uluslararası Uzay İstasyonu'na (ISS) 18 Ocak'ı 19 Ocak'a bağlayan gece TSİ 00:49'de fırlatılması planlanıyor. 

"HERKES EKRAN BAŞINA"

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fatih Mehmet Kacır, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "Haydi Türkiye, bu gece 00:49’da herkes ekran başına" diyerek Türkiye'nin ilk uzay yolculuğu için çağrıda bulundu. 

"SİZİ YUKARIDAN ARAYACAĞIM"

Türkiye'nin ilk uzay yolcusu Alper Gezeravcı, uzay yolculuğuna saatler kala uzay yolcusu diğer mürettebatla birlikte ailesiyle vedalaştı. Kafile, vedalaşmanın ardından kendilerini Uluslararası Uzay İstasyonu'na (ISS) götürecek SpaceX'e ait uzay aracına geçti.

Gezeravcı'nın "Nasılsınız?" sorusuna ailesi iyi olduklarını söyleyerek karşılık verdi. Buna karşılık Gezeravcı, "Sizi yukarıdan arayacağım" sözleriyle karşılık verdi ve her şeyin yolunda olduğunu ifade etti. Daha sonra astronotlar, ailelerini arkalarına alarak günün anısına bir hatıra fotoğrafı çektirdi. 

Türkiye'nin uzay yolculuğu başlıyor! SpaceX son durumu paylaştı 

NASA'DAN ONAY ALINDI

Görüşmede Kacır, "Az önce, bugün için kontrollerin olumlu şekilde tamamlandığını ve NASA'dan onay alındığını bize ilettiler." ifadesi üzerine Gezeravcı, "Mutabıkız Sayın Bakanım." diyerek karşılığını verdi.

Görevin gerçekleşmesini hep birlikte beklediklerini ifade eden Kacır, "Kalbimiz sizinle, dualarımız sizinle. Siz, her zamanki gibi çok hazırsınız" değerlendirmesinde bulundu.

Gezeravcı da dünkü gecikmenin işin doğasında olduğunu belirterek, şu ifadeleri kullandı:

"Gönül isterdi ki planlı ve zamanında gerçekleşsin ama bunlar (dünkü erteleme) zaten işin doğasında olan şeyler. Sadece dün için değil, başından beri olabilecek her türlü gecikme, işin doğasında gelebilecek bu tür rutinin dışına çıkabilecek akışlar için hazırlıklıyız. Bu, şimdi değil bir yıl sonra da olsa zihnimiz, her şekliyle hazırız, fiziksel ve mental olarak."

KAPSÜL İÇİNDEN İLK GÖRÜNTÜ

Geri sayımın başlatıldığı anlarda kapsül içinden ilk görüntü geldi. 

Türkiye'nin uzay yolculuğu başlıyor! SpaceX son durumu paylaştı 

 

Kaynak: TGRT Haber
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...