Tgrt Haber

Türkiye’nin yüz akı projeler envantere giriyor! ANKA 3 ve KIZILELMA gün sayıyor...

Editör: Bengül Büyükhan / Kaynak: Türkiye Gazetesi
24 Şubat 2024 07:33 - Güncelleme : 24 Şubat 2024 07:35
Türkiye’nin yüz akı projeler envantere giriyor! ANKA 3 ve KIZILELMA gün sayıyor...

20 adet KAAN 2028’de TSK’ya teslim edilecek. ANKA-3 bu yıl envanterde olacak. KIZILELMA da TCG Anadolu’dan havalanacak.

Millî muharip uçak KAAN’ın gök vatan ile buluşmasının ardından gözler bu yıl içinde Hava Kuvvetleri Komutanlığı​'nın emrine girecek Türkiye’nin yüz akı projelerine çevrildi.

Uçuş test kampanyası planlanan doğrultuda devam eden, tamamen öz kaynaklarla millî ve özgün olarak geliştirilen KIZILELMA​ için bu sene seri üretime geçilmesi planlanıyor.

Geçtiğimiz günlerde dünya havacılık tarihinde bir ilke imza atarak bir Taarruzi İHA ile yakın kol uçuşu gerçekleştiren KIZILELMA, Türkiye​ için güç çarpanı olma yolunda ilerliyor.

Türkiye’nin yüz akı projeler envantere giriyor! ANKA 3 ve KIZILELMA gün sayıyor... - 1. Resim

Türkiye’nin ilk insansız savaş uçağı olan KIZILELMA, hava-yer görevleriyle beraber yapay zekâ kabiliyetiyle hava-hava muharebesi özelliğiyle ön plana çıkıyor.

Türkiye Gazetesi'nden Yeşim Eraslan'ın haberine göre; 2021 yılında başlayan KIZILELMA Projesi bir yıl içinde ilk uçunu gerçekleştirdi. Düşük görünürlüğü nedeniyle Hava Kuvvetleri Komutanlığına önemli bir üstünlük kazandıracak olan KIZILELMA, TCG ANADOLU gibi kısa pistli gemilerden kalkış ve iniş kabiliyeti ile de muharebe sahasında devrim gerçekleştirecek bir platform olacak.

ANKA 3 HEYECANI

Türkiye’nin nefesini tutarak beklediği bir diğer proje ise ANKA 3. 2023’ün son günlerinde sürpriz yaparak ilk uçuşunu gerçekleştiren ANKA 3’ün de yıl sonuna doğru Hava Kuvvetleri Komutanlığı'nın envanterine girmesi için hummalı bir çalışma yürütülüyor.

Türkiye’nin yüz akı projeler envantere giriyor! ANKA 3 ve KIZILELMA gün sayıyor... - 2. Resim

Test uçuşları devam eden ANKA 3, ‘uçan kanat’ formundaki tasarımıyla dikkat çekiyor. İlk uçuşunda 1 saat 10 dakika boyunca havada kalan ANKA 3, 150 knot (277,8 km) hıza ulaştı.

Yeni nesil İHA sistemi olarak tanımlanan ANKA 3, keşif, gözetleme, istihbarat, düşman RF yayımı yapan radar (her türlü radar sinyalinin otomatik tespiti ve izlenmesi, tanımlanması, yön bulma ve analizi) ve hava savunma sistemlerini etkisiz hâle getirebilme özelliğine sahip.

Kaynak: Türkiye Gazetesi
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...