Tgrt Haber

Türklerin en çok kullandığı emoji belirlendi

Editör: Ömer Faruk Doğan / Kaynak: AA, Teknotalk
17 Temmuz 2023 12:12 - Güncelleme : 17 Temmuz 2023 12:12
Türklerin en çok kullandığı emoji belirlendi

17 Temmuz Dünya Emoji Günü münasebetiyle yapılan bir araştırmada, dünya ve Türkiye'de kullanıcıların en çok kullandığı emojilerin listesi paylaşıldı.

Dijital dünyanın dili içerisinde önemli bir yeri bulunan emojiler, sosyal medya platformları ve anlık mesajlaşma uygulamaları gibi sanal ortamlarda yaygın olarak kullanılıyor. 17 Temmuz da 2014'ten bu yana "Dünya Emoji​ Günü" olarak kutlanıyor.

Anadolu Ajansı'nın haberine göre, Crossword-Solver isimli bir web sitesinin yaptığı araştırmaya, kullanılabilir durumda olan 3 binden fazla emoji bulunduğu yansıdı. Fakat binlerce emoji arasından, kullanıcıların bazılarını diğerlerine göre daha fazla tercih ettiği aktarıldı.

EN ÇOK KULLANILAN EMOJİ BELLİ OLDU

En çok kullanılan emojiler listesinin ilk iki sırasında sevinç gözyaşlarıyla gülen yüz ve kalp emojileri yer alırken, sevinç gözyaşlarıyla gülen yüz emojisi, 75 ülkede en çok kullanılan emoji olarak öne çıkıyor.

Türkiye'de de en çok tercih edilen emoji sevinç gözyaşlarıyla gülen yüz emojisi oldu. Bu sembol, birçok ülkede olduğu gibi Türkiye'de de en popüler olanlardan biri olsa da, en yaygın kullanılan emojiler ülkeden ülkeye değişiklik gösterebiliyor.

Crossword-Solver sitesinin raporuna göre, Birleşik Krallık'ta kalp, Hindistan'da dua eden eller, Suudi Arabistan'da beyaz kalp ve İsviçre'de ülke bayrağı emojisi, diğer emojilere göre daha fazla tercih ediliyor.

ABD'de ise en çok kullanılan emojiler eyaletlere göre değişiklik gösteriyor. Washington'da yeşil kare emojisi birinci sırada yer alırken Arizona'da en çok tercih edilen emoji "ateş" oldu. ABD'de Twitter'da yapılan her 10 bin paylaşımın 239'unda sevinç gözyaşlarıyla gülen yüz, 179'unda yeşil kare ve 148'inde sarı kare emojilerinin yer aldığı belirlendi.

EVRENSEL BİR DİLİ TEMSİL ETMİYOR

Öte yandan yapılan araştırmada, emojilerin dünya genelinde yaygın bir şekilde kullanılmasına rağmen, evrensel bir dil olmadığına dikkat çekildi. Bir ülkede normal olarak kabul edilen bir emojinin başka bir ülkede çeşitli olumsuz anlamlar içerebileceği vurgulandı.

Örnek vermek gerekirse, Türkiye'de “kabul”, “çok iyi”, “onaylıyorum”, “beğendim” gibi anlamlarda kullanılan “baş parmak yukarı” emojisi, Asya’da oldukça kaba bir el hareketi olarak görülüyor. Preply'ye göre, bu emojinin İran, Irak, Afganistan ve Nijerya gibi ülkelerde sohbet ederken kullanılmaması gerektiği ifade ediliyor.

Kaynak: Anadolu Ajansı, Teknotalk

Derleme: Ömer Faruk Doğan - TGRT Haber 

Kaynak: AA, Teknotalk
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...