Tgrt Haber

Türksat 6A uydusu heyecanı! Bakan Uraloğlu fırlatma anındaki 70 dakika detayına değindi

Editör: Murat Makas / Kaynak: İhlas Haber Ajansı
05 Temmuz 2024 16:42 - Güncelleme : 05 Temmuz 2024 16:43
Türksat 6A uydusu heyecanı! Bakan Uraloğlu fırlatma anındaki 70 dakika detayına değindi

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türksat 6A uydusu son durumu hakkında açıklamalarda bulundu. Türksat 6A'nın ilk fırlatma anıyla ilgili bilgi veren Uraloğlu, 70 dakika detayına dikkat çekti.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türksat 6A uydusunun 8 Temmuz’u 9 Temmuz’a bağlayan gece 00:20’de fırlatılacağını hatırlatarak uydunun kapsülden ayrıldıktan 70 dakika sonra ilk sinyalini vereceğini söyledi.

6A’NIN ÜRETİM SÜRECİ

TÜRKSAT 6A ise Türk mühendisleri eliyle TUSAŞ’taki Uzay Sistemleri Entegrasyon ve Test Merkezi USET'te üretildiğine dikkati çeken ve uydunun yapım aşamasını anlatan Bakan Uraloğlu, şunları açıkladı:

“2015 yılında TÜRKSAT ve Savunma Sanayi Başkanlığı iş birliğiyle TUSAŞ tesislerinde kurduğumuz Uzay Sistemleri Entegrasyon ve Test Merkezi’nde işe başladık. 26 Aralık 2016 tarihinde ayrıntılı Kritik Gözden Geçirme Fazını yaptık. Isıl Yapısal Yeterlilik Modeli’ni ise 2018 yılı sonunda tamamlayarak ikinci kritik gözden geçirme fazına geçtik. Bu fazı da 2018 yılının Kasım ayında tamamlayarak 2019 yılı başında Mühendislik Modeli’nin yapımını başlattık.

2022 yılında tamamladığımız Mühendislik Modeli’nin ardından yine 2022 yılının Haziran ayında Uçuş Modeli Başlangıç Fonksiyonel Testleri’ni gerçekleştirdik. Uzaya göndereceğimiz Uçuş Modeli’nin Isıl Vakum Testlerini 2022 yılının aralık ayında tamamladık. Yine, Uçuş Modeli’nin Titreşim ve Akustik Testlerini ise Ağustos 2023’de bitirdik. Şok Testlerini Kasım 2023’de, Son Fonksiyonel Testleri Ocak 2024’de Sİ-EY-Tİ-AR (CATR) testleri Mart 2024’de, Kütle Özellikleri Ölçümünü de Nisan 2024’de tamamlayarak; İşlevsel testlerimizin hepsini bitirmiş olduk. Ardından da TÜRKSAT 6A tüm testlerden başarıyla geçtikten sonra 4 Haziran’da uydumuzu yörüngesine fırlatılması için ABD’nin Florida Eyaleti’ndeki Cape Canaveral Uzay Üssü’ndeki Space X tesislerine yolladık” diye konuştu.

70 DAKİKADA İLK SİNYAL

Uydunun Amerika’ya gönderilmesinin ardından 1 aydır testlere tabi tutulduğunu ve artık fırlatma testlerinin sonuna gelindiğini açıklayan Uraloğlu, “TÜRKSAT 6A uydumuzu artık fırlatma merkezinden Falcon 9 roketi ile ABD yerel saati ile 8 Temmuz 2024 saat 17:20’de, Türkiye saati ile 8 Temmuz’u 9 Temmuz’a bağlayan gece 00:20’de uzaya gönderecek şekilde geri sayıma başladık. Uydunun fırlatma anını (lift off) referans alırsak bu andan itibaren yakıt deposu ilk ayrılması 195’inci saniyede gerçekleşecek. Tam olarak 35 dakika 55 saniye sonra ise TÜRKSAT 6A uydusu roketin ikinci katından (second stage) ayrılacak. Uydunun roketten ayrılmasından sonra da yaklaşık 70’inci dakikada geçici yörüngesine ulaşarak ilk sinyali almayı bekliyoruz.’’ dedi.

Türksat 6A uydusu heyecanı! Bakan Uraloğlu fırlatma anındaki 70 dakika detayına değindi - 1. Resim

Uydunun ayrılma anından sonra sinyalin alınması ve hiçbir sorun yaşamadan fırlatmanın ve ayrılmanın başarılı gerçekleştiğini göstereceğini belirten Uraloğlu, ‘’Fırlatmanın ardından kimyasal itki sistemi ile yola çıkacak olan uydumuz 35 bin 786 kilometre uzaklıkta 42 derece Doğu boylamındaki kalıcı yörüngesine ulaşarak yörünge testlerine başlamayı planlıyoruz. Yörüngeye ulaşmasının ardından da yaklaşık 1 ay sürecek testlerin ardından TÜRKSAT tarafından yörüngede teslim alınarak TÜRKSAT 6A uydumuzu faaliyete geçirmeyi hedefliyoruz” ifadelerini kullandı.

Yaptığı bilgilendirme sonrasında Amerika’da 6A’yı takip eden ekiple bir bağlantı kurarak bilgi alan Uraloğlu, uydunun kapsüle yerleştirildiği bilgisini aldı.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...