Tgrt Haber

TUSAŞ'ın gururu için tarihi anlar! Atak teker kesti

28 Nisan 2023 19:35 - Güncelleme : 29 Nisan 2023 00:24

İki gün önce ilk kez motor çalıştıran ve kamuoyunda 'ATAK-2' olarak tanınan Ağır Sınıf Taarruz Helikopteri ilk uçuşunu gerçekleştirdi. Ağır Sınıf Taarruz Helikopteri Projesi kapsamında geliştirilen Türkiye'nin yerli ve milli gururu ilk uçuşunda tam not aldı.

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı​ ile Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ) arasında imzalanan Ağır Sınıf Taarruz Helikopteri Projesi kapsamında geliştirilen ATAK-2​, ilk uçuşunu gerçekleştridi. 

TUSAŞ​ tarafından geliştirilen T-929 ATAK-2 helikopteri, bugün ilk uçuşunu Ankara'da gerçekleştirdi. Tarihi anları Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir paylaştı.  

ANKARA'DAN MÜJDELİ SELAM

Twitter hesabından "Ağır Sınıf Taarruz Helikopterimiz ATAK-2 ilk kez havalandı" notunu düşen Demir, "İstanbul’daki TEKNOFEST coşkusuna Ankara’dan müjdeli bir selam ile katılıyoruz" dedi. 

https://twitter.com/IsmailDemirSSB/status/1651979215841947649

ATAK-2'NİN ÖZELLİKLERİ 

ATAK-2 helikopteri, T129 ATAK Helikopterine kıyasla artırılmış faydalı yük kapasitesi, daha fazla mühimmat kapasitesi, geliştirilmiş silah istasyonları, yeni nesil sistemler ve kendini koruma sistemleri ile öne çıkıyor.

TUSAŞ'ın gururu için tarihi anlar! Atak teker kesti

ATAK-2 helikopterinin yerdeki motor çalıştırma testlerinin toplam 15 saat sürmesi planlanıyor. Ölçümlerde bir aksaklık çıkmazsa bir hafta içerisinde ilk uçuşunu yapılacak.

ATAK-2’nin ilk prototiplerinde Ukraynalı Motor Sich tarafından üretilen 2500 beygir gücündeki TV3-117VMA-SBM1V-01T motoru kullanılacak. Yerli ve milli tasarıma sahip ATAK-2’nin bütün silah sistemleri, transmisyonu, uçuş bilgisayarı ve şaftı yerli olarak üretiliyor. 2025 yılında Kara Kuvvetlerimize 3 adet ATAK-2 teslimatı yapılacak.

TUSAŞ'ın gururu için tarihi anlar! Atak teker kesti

  • MTOW: +10 ton
  • Mürettebat Kapasitesi: 2 Pilot
  • HOGE: 6000 ft @ 35°C
  • Servis Tavanı: 20000 ft
  • Azami Hız: +170 Kts
  • Mühimmat Taşıma Kapasitesi: 1200 kg (Lançerler Hariç)
  • Mühimmatlar: Güdümsüz Roket, Güdümlü Roket, Hava Yer Füzesi, Hava Hava Füzesi, Radar Güdümlü Füze, Serbest Düşümlü Mühimmat, 30 mm (20 mm) Top Sistemi, Lazer Silahı
  • Roller: Taarruz, Hava-Yer Muharebesi, Hava-Hava Muharebesi, Silahlı Keşif ve Gözetleme, Yakın Hava Desteği, Silahlı Eskort, Müşterek Taarruz Operasyonları
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...