TUSAŞ’tan Gururlandıracak Hamle: Bir Kabiliyet Daha Millileştirildi
Türkiye’nin önde gelen havacılık şirketlerinden TUSAŞ, Amerika’daki ofisiyle beraber yapay zekalı bir özelliği daha milli üretime kazandırdığını duyurdu.
Havacılık alanında yaptığı projeleriyle göz dolduran TUSAŞ, kısa süre önce yapay zekaya dayanan bir özelliğin daha milli yapıldığını açıkladı. Şirket, ABD’de bulunan “Turkish Aerospace USA” ofisi ve dünyanın önde gelen üniversitelerinden akademisyenlerin de dahil olduğu uluslararası bilimsel çalışmayı doğruladı.
Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ),yapay zeka kullanarak ürünlerin parçalarına ait gerçekleştirilen testler sayesinde hava aracı yapısal bileşenlerine uygulanan yorulma testlerini yüzde 70 oranında azalttı.
TUSAŞ EMİN ADIMLARLA İLERLİYOR
Dijital ikiz teknolojisinin devreye alınması ile malzemenin ömrü test aşamasında tespit edilebilecek. Böylece zaman tasarrufunun yanı sıra insan kaynağının etkin kullanımı sağlanacak, testler esnasında ortaya çıkan hurda malzeme oranı düşürülecek ve test esnasında oluşan enerji tüketiminin azaltılması sağlanacak.
TOBB Üniversitesi’nin de dâhil olduğu çalışma sayesinde Metallerin (Alüminyum ve Titanyum) malzeme üzerine uygulanan yorulma testlerinin yapay zekâ, makine öğrenmesi ve derin öğrenme ile bilimsel olarak doğrulandı. Sonraki aşamada hava aracı yapısallarında kullanılan metaller, kompozit polimer malzemeler ve titanyum alaşımları gibi malzemeler için de uygulanmasına yönelik çalışmalara başlandı.
Dijital İkiz teknolojisini de devreye alacak olan şirket, ürünün test aşamaları başladığı anda ürünün sanal ortamda tasarlanan ikizinin de testie başlayacak. Yapay zeka ile test aşamasını kısaltmayı başaran TUSAŞ, Dijital İkiz teknolojisi ile de sanal ortamda tasarlayacağı aynı parçadan test verisi toplayacak. Buradan elde edilen test verileri ile hangi alanların ne kadar yorulacağının tespiti önceden yapılabilecek. Bu sayede parçanın dayanım ömrünü bilmek de mümkün olacak.
Gerçekleştirilen çalışmalara yönelik açıklamalarda bulunan Türk Havacılık ve Uzay Sanayii Genel Müdürü Prof. Dr. Temel Kotil; “Hava araçlarımızın dünya standartlarında ve yarının teknolojileri ile geliştirilmesine yönelik çalışmalarımız hızla devam ediyor. Şirketimizin Amerika’da bulunan ofisindeki mühendislerimiz ve alanında uzman akademisyenler ile ortak çalışma meyvelerini verdi.
Bir kabiliyeti daha millileştirmiş bulunuyoruz ve bunu ülkemizin saygın üniversitelerinden TOBB Üniversitesi ile de doğruladık. Daha ileri teknolojilerin de kullanılmasına yönelik çalışmalarımız devam ediyor. Ülkemizin havacılık ekosistemine katkı sağlayacak gelişmelere imza atan herkese teşekkür ediyorum” dedi