Tgrt Haber

Tüyler ürperten 'dondurma ışını' keşfi! ABD'nin dolar yağdırdığı projenin perde arkası

Editör: Murat Makas / Kaynak: TGRT Haber, scitechdaily
03 Ağustos 2023 10:13 - Güncelleme : 03 Ağustos 2023 10:19
Tüyler ürperten 'dondurma ışını' keşfi! ABD'nin dolar yağdırdığı projenin perde arkası

Virginia Üniversitesi'nden bir profesör, Batman filminden esinlenerek tüyler ürperten 'dondurma ışını' buluşuna imza attı. Uzay aracı ve yüksek irtifa jetleri içindeki elektronik aksamları soğutmak için tasarlanan projeye ABD Hava Kuvvetleri ilk etapta 750.000 dolar bağışladı.

Virginia Üniversitesi'nden bir profesör, Batman'in kötü adamı Bay Freeze'den esinlenerek bir dondurma-ışın cihazı keşfetti. Bu cihaz bir silah olmaktan ziyade, uzay aracı ve yüksek irtifa jetleri içindeki elektronik aksamları soğutmak için tasarlandı.

DONDURUCU IŞIN KEŞFİ

Şaşırtıcı bir şekilde ısı üreten plazmaya dayanan keşif silahlarda da kulanılacak. Makine ve havacılık mühendisliği profesörü Patrick Hopkins, uzay aracı ve yüksek irtifa jetleri içindeki elektronik cihazlar için isteğe bağlı yüzey soğutması oluşturmak istiyor. Hopkins, "Şu anda birincil sorun bu. "Gemideki pek çok elektronik cihaz ısınıyor, ancak soğumalarının bir yolu yok" dedi.

ABD Hava Kuvvetleri donma ışınının geliştirilmesi için profesörün ExSiTE Laboratuvarına (Isı Mühendisliğinde Deneyler ve Simülasyonlar) teknolojiyi nasıl en üst düzeye çıkaracağını incelemesi için üç yıl boyunca 750.000 $ bağışladı. Laboratuvar, bir prototip cihazın üretimi için Hopkins'in UVA spinout şirketi Laser Thermal ile ortak olacak.

Hopkins, özellikle elektronik cihazlarda soğutma durumuna vurgu yaparak hafif bir çözüme doğru gidildiğine ve konu hakkında makale yazıldığına dikkat çekiyor.

MADDENİN DÖRDÜNCÜ HALİ

Her gün karşılaştığımız maddenin katı, sıvı ve gaz olmak üzere üç hali var. Ama dördüncü bir durum daha var: plazma. Bizim için Dünya'da nispeten nadir görünse de plazma evrendeki en yaygın madde şeklidir. Aslında, yıldızların yapıldığı maddedir.

Hopkins, gaza enerji verildiğinde plazmaların oluşabileceğini söyledi. Bu, gaz türüne ve diğer koşullara göre değişen benzersiz özelliklerine güç verir. Ancak tüm plazmayı birleştiren şey, elektronları nükleer yörüngelerinden çözen ve diğer enerjik türlerin yanı sıra bir foton, iyon ve elektron akışını serbest bırakan bir ilk kimyasal reaksiyondur. Göz kamaştırıcı sonuçlara, örneğin bir şimşek çakmasının ani parlamasında veya bir neon tabelanın sıcak parlamasında tanık olunabilir.

Plazma teknolojide giderek daha fazla kullanılıyor. Hava Kuvvetlerinin en hızlı jetlerinin çoğunun motorlarında zaten kullanılıyor. Plazma yanmaya yardımcı olarak hız ve verimliliği artırır.

PLAZMANIN POTANSİYELİ

Bununla birlikte Hopkins, geminin iç kısmında kullanılan plazmayı da resmediyor.Hava ve uzay elektroniği için tipik çözüm, ısıyı elektronik aksamdan radyatörlere ileten ve onu serbest bırakan bir "soğuk levha" olmuştur. Ancak gelişmiş elektronik cihazlar için bu her zaman yeterli olmayabilir.

Hopkins, gözden geçirilmiş kurulumun, sıcak noktaları tespit edip yakın bir elektrotla sıcaklık değişikliklerine tepki olarak hareket eden bir robotik kol gibi bir şey olabileceğini düşünüyor. Hopkins, ''Bu plazma jeti bir lazer ışını gibidir; bir şimşek gibi. Son derece yerelleştirilebilir" dedi.

Virginia Üniversitesi'nden bir profesör, Batman'in kötü adamı Bay Freeze'den esinlenerek bir dondurma-ışın cihazı keşfetti.

PLAZMA PARADOKSU

Plazma, güneşin yüzeyi kadar sıcak sıcaklıklara ulaşabilir. Ama aynı zamanda termodinamiğin ikinci yasasını ihlal ediyormuş gibi görünen bu tuhaf özelliğe de sahip gibi görünüyor. Bir yüzeye çarptığında, aslında ısınmadan önce soğur.

Hopkins ve ABD Deniz Kuvvetleri Araştırma Laboratuvarı'ndan işbirlikçisi Scott Walton, beklenmedik keşfi birkaç yıl önce, pandeminin başlamasından hemen önce yaptı.

Hopkins, özel ısı kayıtlarını kaydedebilen özel yapım mikroskobik aletleri hakkında "Uzmanlaştığım şey gerçekten, gerçekten hızlı ve gerçekten çok küçük sıcaklık ölçümleri yapmaktır" dedi.

Kaynak: TGRT Haber, scitechdaily

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...