Tgrt Haber

Ulaştırma Bakanı Abdulkadir Uraloğlu'ndan internet arızası açıklaması: Siber saldırı yoktur

Editör: Ömer Faruk Doğan / Kaynak: Tgrthaber.com
19 Temmuz 2024 11:45 - Güncelleme : 19 Temmuz 2024 15:47
Ulaştırma Bakanı Abdulkadir Uraloğlu'ndan internet arızası açıklaması: Siber saldırı yoktur

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, dünyadaki hemen hemen her sektördeki kurum ve kuruluşların internet üzerinden sunduğu hizmetlerin kesintiye uğramasına yol açan teknik arızaya ilişkin açıklama yaptı. Uraloğlu, siber saldırı olup olmadığını açıkladı.

ABD merkezli teknoloji şirketi Microsoft'un Crowdstrike güncellemesindeki sorun nedeniyle dünya genelindeki tüm internet altyapıları çöktü. Bankalar, havalimanları, hastaneler ve TV sistemleri hizmet veremez hale gelirken konuya ilişkin Türkiye'den de açıklama geldi.

BAKAN URALOĞLU AÇIKLADI: SİBER SALDIRI VAR MI?

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Tekirdağ'daki Ulusal Deniz Emniyeti Başkanlığında, uluslararası kaynaklı yaşanan internet bağlantı sorunu ile ilgili açıklamalarda bulundu. Bakan Uraloğlu bu durumun siber saldırı olmadığını belirtti.

Ulaştırma Bakanı Abdulkadir Uraloğlu'ndan internet arızası açıklaması: Siber saldırı yoktur - 1. Resim

Windows işletim sistemi kullanan cihazlarda yaşanan kesintiye dair yapılan incelemede yaşanan aksaklığın siber kaynaklı olmadığını tespit ettiklerine dikkati çeken Uraloğlu, "Söz konusu kesintinin CrowdStrike ürününü kullanan kurum ve kuruluşlarda meydana geldiği tespit edilmekle birlikte çözüm önerileri paylaşılmıştır. Ülkemizin siber sınırlarını korumak için yerli ve milli ürünlerimizle 7 gün 24 saat aralıksız çalışmaları takip ediyoruz. Bu anlamda bu zarara uğrayan ya da etkilenen sistemlerle ilgili olarak kurumlarla hemen irtibata geçtik. Bazı kurumlarımızda hemen müdahale ile birlikte buradaki aksaklığın önemli bir bölümünü atlattığımızı söyleyebilirim" dedi.

Ulaştırma Bakanı Abdulkadir Uraloğlu'ndan internet arızası açıklaması: Siber saldırı yoktur - 2. Resim

"BİRKAÇ SAAT İÇİNDE VATANDAŞI ETKİLEYEN DURUMDAN ÇIKARILIR"

Uraloğlu, sorunun tekrar etmemesi için gereken önlemleri planladıklarını belirterek, "Zannediyorum bir kaç saat içerisinde sistem artık vatandaşı etkileyen durumdan çıkarılmış olur. Bunun tekrar etmemesi için gereken önlemleri arkadaşlarımızla planladık. İlgili kurumlarımızla özel sektör ve kamu ile iletişim halindeyiz. İnşallah sistemi bir an önce işler hale getirerek bunu da ortadan kaldırmış olacağız. Bunun özellikle altını çizmek istiyorum, bir siber saldırı söz konusu değildir" diye konuştu.

BTK VE USOM SORUNLA İLGİLİ ÇALIŞMA YAPIYOR

Bilgi Teknolojileri Kurumu (BTK) ve Ulusal Siber Olaylara Müdahale Merkezi (USOM), yaşanan sorunların kaynağının tespiti ve giderilmesi için çalışma başlattı.

Ulaştırma Bakanı Abdulkadir Uraloğlu'ndan internet arızası açıklaması: Siber saldırı yoktur - 1. Resim

BTK, açıklamasında Türkiye'nin siber sınırlarını korumak için yerli ve milli ürünleriyle 7 gün 24 saat aralıksız çalışmaya devam ettiklerini belirtti ve ekledi:

"Windows işletim sistemi kullanan cihazlarda global çapta meydana gelen kesintiye ilişkin yapılan inceleme neticesinde yaşanan aksaklığın siber saldırı kaynaklı olmadığı tespiti yapılmıştır. Söz konusu kesintinin CrowdStrike ürününü kullanan kurum ve kuruluşlarda meydana geldiği tespit edilmekle birlikte çözüm önerileri SİP platformu üzerinden tüm SOME’lerimiz ile paylaşılmıştır."

MICROSOFT CROWDSTRIKE KESİNTİSİ NEDENİYLE ŞİMDİYE KADAR BİLDİRİLEN BAZI PROBLEMLER

Denizbank'ın sitesine erişim sağlanamıyor.

Trendyol'dan sipariş verilemiyor.

THY ve TÜVTÜRK Araç Muayene İstasyonu'nda sistem sorunları yaşanıyor.

İngiliz demiryolu şirketleri siber kesintiler nedeniyle operasyonlarını askıya aldı.

Avustralya hükümeti küresel kesinti nedeniyle acil toplantı çağrısında bulundu.

Berlin Havalimanı kesintiler nedeniyle uçuşları askıya aldı.

İngiltere'de sağlık sistemindeki bazı hizmetler durduruldu.

ABD'de 911 acil çağrı merkezi, birçok eyalette çalışmayı durdurdu.

Londra Menkul Kıymetler Borsası'nda hizmetler kesintiye uğradı.

Bazı ülkelerde banka hesaplarına erişilemiyor.

Ulaştırma Bakanı Abdulkadir Uraloğlu'ndan internet arızası açıklaması: Siber saldırı yoktur - 4. Resim

MICROSOFT: HAFİFLETİCİ ÖNLEMLER ALDIK

Microsoft, sosyal medya platformu X'te yayınladığı bir gönderide "Biz hafifletici önlemler almaya devam ederken hizmetlerimizde sürekli iyileştirmeler görülüyor" dedi. "Hizmet Bozulması" başlıklı bir bildiride Microsoft, kullanıcıların "çeşitli Microsoft 365 uygulamalarına ve hizmetlerine erişemeyebileceğini" söyledi.

Ulaştırma Bakanı Abdulkadir Uraloğlu'ndan internet arızası açıklaması: Siber saldırı yoktur - 2. Resim

Microsoft, sorunu çözmeye çalışırken bazı kullanıcıların Microsoft 365'e yalnızca salt okunur modda erişebildiği için erişimin sınırlı olduğunu söyledi. Açıklamada, "Bu olayı en yüksek öncelik ve aciliyetle ele almaya devam ederken, bozulmuş durumda olan kalan Microsoft 365 uygulamaları için kalıcı etkiyi ele almaya devam ediyoruz" denildi.

HER ŞEYİN SORUMLUSU CROWDSTRIKE ŞİRKETİNDEN AÇIKLAMA GELDİ

İnternetteki global arızanın sebebi olan Crowdstrike şirketi, Microsoft'un Windows işletim sisteminde Falcon sensörüyle ilgili çökme raporlarından haberdar olduğunu belirterek, "Crowdstrike destek birimiyle iletişime geçtiğiniz için teşekkür ederiz. Crowdstrike, Windows'ta Falcon sensörüyle ilgili çökme raporlarının farkındadır." diedi.  

Kaynak: Tgrthaber.com
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...