Tgrt Haber

Uluslararası Uzay İstasyonu'nda sızıntı krizi! 'Gittikçe büyüyor'

Editör: Ömer Faruk Doğan / Kaynak: Science Alert
01 Mart 2024 16:25 - Güncelleme : 01 Mart 2024 16:26
Uluslararası Uzay İstasyonu'nda sızıntı krizi! 'Gittikçe büyüyor'

NASA'nın 2030 yılına kadar işletmeye devam etmeyi planladığı Uluslararası Uzay İstasyonu'nda (ISS) bir hava sızıntısı krizi yaşandığı tespit edildi. Mürettebat veya istasyona ise bir zarar gelmediği belirtilirken, ekipler sorunu düzeltmek için çalıştıklarını açıkladı.

Rusya'nın uzay ajansı Roscosmos​, çarşamba günü yaptığı açıklamada, Uluslararası Uzay İstasyonu​'ndaki (ISS) kendi bölümünde bir hava sızıntısı sorunu yaşandığını duyurdu. Ancak yetkililer, şu anda sorunun mürettebat ve istasyon için bir tehdit oluşturmadığını vurguladılar.

CREW-8 MİSYONU ETKİLENMEYECEK

ISS​ Program Yöneticisi Joel Montalbano'nun bildirdiği üzere, sızıntının Zvezda yaşam destek modülünde gerçekleştiği belirtildi. Montalbano, sızıntının küçük ancak artmakta olduğunu açıkladı. NASA ve Roscosmos, birlikte sorun üzerinde çalıştıklarını ve Crew-8 görevini etkilemediğini söylediler.

Roscosmos, "Uzmanlar ISS'de bir hava sızıntısı tespit ettiler. Mürettebat üyelerine veya istasyonun kendisine yönelik herhangi bir tehdit yok." ifadesini kullandı.

Duyuru, Ulusal Amerikan Uzay Ajansı ISS Program Yöneticisi olan Montalbano'nun aynı gün yeni Crew-8 misyonu için bir basın toplantısı sırasında Rusya'nın Zvezda yaşam destek modülünde hava sızıntısı olduğunu bildirmesinden kısa bir süre sonra geldi.

SIZINTI GİDEREK ARTIYOR

Montalbano, "Uluslararası Uzay İstasyonu'nun sonunda sızıntı gördüğümüz bir alan var. Küçük bir sızıntı var. Son fırlatma ve kenetlenmeden yaklaşık bir hafta önce sızıntının arttığını gördük." dedi.

Yönetici, NASA'nın konu üzerinde Roscosmos ile birlikte çalıştığını ve sızıntının ne mürettebat güvenliğini etkilemediğini ne de ISS'ye dört astronot göndermeyi amaçlayan Crew-8 misyonunu aksatmadığını da sözlerine ekledi.

RUSYA, ISS'DEN ÇEKİLECEK

Moskova yönetimi Temmuz 2022'de, ABD'nin Ukrayna'daki savaş nedeniyle Rusya liderliğini hedef alan yaptırımları açıkladığı bir dönemde, Rusya'nın 2024'ten sonra ISS'den çekilmeye hazırlandığını ve Çin'in bağımsız Tiangong istasyonu gibi kendi uzay istasyonunu kurmayı planladığını açıklamıştı.

Kaynak: Science Alert

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...