Uluslararası Uzay İstasyonu'nun görev süresi uzadı
Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), bilimsel deneylere devam etmek amacıyla Uluslararası Uzay İstasyonu’nun (ISS) görevinin 2030 yılına kadar uzatıldığını açıkladı.
Uluslararası Uzay İstasyonu’nun geleceğine dair Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi’nden (NASA) önemli bir açıklama yapıldı. NASA Başkanı Bill Nelson tarafından yapılan açıklamada, ISS’in görev süresinin 2030’a kadar uzatıldığı belirtildi.
Nelson, “Uluslararası Uzay İstasyonu; ülkelerin işbirliği yaptığı, 20 yılı aşkın bir süredir insanlığa fayda sağlamak için muazzam bilimsel, eğitimsel ve teknolojik gelişmeler sağlamıştır. ABD Başkanı Joe Biden’ın yönetimindeki hükümetin de istasyonun operasyonlarını 2030’a kadar uzatmasından da çok memnunum” ifadelerini kullandı.
MALİYETİ 100 MİLYAR DOLARI AŞTI
Bugüne dek 3 binden fazla deneyin yapıldığı Uluslararası Uzay İstasyonu'nun maliyeti ise toplamda 100 milyar doları aştı. Ayrıca her yıl yapılan rutin bakımlar, bu maliyeti daha da yukarılara çıkarıyor. Bazı bilim insanları; yapılan deneylerle, harcanan milyarlarca doların karşılığının alındığını düşünüyor. Diğer bir kesim ise, milyarlarca dolar harcamanın çok gereksiz olduğunu düşünüyor.
Öte yandan uzay araştırmaları gün geçtikçe hızlanıyor. Geçtiğimiz hafta emekliliğe ayrılan Hubble Uzay Teleskobu’nun yerine James Webb Teleskobu evrenin daha da derinlerine inecek.