Tgrt Haber

Unuttuğumuzu sandığımız anıları beynimizin sakladığı ortaya çıktı

Editör: Ömer Faruk Doğan / Kaynak: Science Alert
13 Kasım 2023 12:52 - Güncelleme : 13 Kasım 2023 13:43
Unuttuğumuzu sandığımız anıları beynimizin sakladığı ortaya çıktı

Çocukluğumuzu neden hatırlamayız? Fareler üzerinde yapılan yeni bir araştırma, unuttuğumuzu sandığımız anıların aslında beynimizin bir yerlerinde saklı kaldığını ortaya koydu.

İlk kez emeklemeye çalıştığınız an, katı gıdaları tüketmeye başladığınız yaşınız, belki de annenizin kucağına oturduğunuz ilk an... Neredeyse hiçbirimiz bunları hatırlamayız, hatırlasak da hayal meyal. Ancak fareler üzerinde yapılan bir araştırma, beynimizin bu anıları sakladığını gösteriyor.

İrlanda'daki Trinity College Dublin'deki bir ekip tarafından yürütülen bir araştırmada, beynimizin çocukluktan itibaren gelişimi ve annenin bağışıklık sistemi arasında bir bağlantı olduğunu ortaya koydu.

ÇOCUKLUK ANILARIMIZI NEDEN HATIRLAMAYIZ?

Bilim dünyasında "infantil amnezi" olarak bilinen, bebeklik dönemindeki anılarımızı neden unuttuğumuz sorusu, uzun süredir cevapsız kalmış bir konuydu.

Edinilen bilgiye göre mental otobiyografimiz genellikle ikinci ve üçüncü yaşlarımız arasında başlıyor. Ancak fareler üzerinde yapılan bir deneye göre beynimiz bu yaşın öncesinde bile dünyada olup biteni algılıyor ve bunları engram adı verilen yapılar şeklinde nörolojik bir kütüphaneye saklıyor.

Çalışma, annelerinin gebelikleri sırasında bağışıklık tepkisi üreten farelerin yavrularının, özellikle erkeklerin, sosyal davranış eksiklikleri gösterdiğini ortaya koydu. Aynı zamanda, bu farelerin korkunç olayları daha uzun süre hatırlama eğiliminde oldukları gözlendi.

Bu durum, bebeklik amnezisinin arkasındaki süreçte annenin bağışıklık sisteminin önemli bir rol oynadığını gösteriyor.

Nörobilimci Tomás Ryan, "İnfantil amnezi, insanlar ve memeliler arasında yaygın ancak yeterince anlaşılamayan bir bellek kaybı türü. Toplum olarak, genellikle bebeklerin unutkanlığını kaçınılmaz bir gerçek olarak kabul ettiğimizden, buna neredeyse hiç dikkat etmiyoruz." ifadelerini kullandı.

Araştırmada ayrıca, bu etkilerin arkasındaki sebebin, küçük bir bağışıklık proteini olan IL-17a olduğu anlaşıldı. Bu proteini içermeyen annelerden doğan farelerin, hamilelik sırasında aynı bağışıklık tepkileri tetiklendiğinde infantil amnezi yaşadıkları gözlemlendi.

Araştırma Science Advances dergisinde yayımlandı.

Kaynak: Science Alert
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...