Tgrt Haber

Ürküten açıklama: En yakınımızdaki kara delik uyandı!

Editör: Ömer Faruk Doğan / Kaynak: Independent
26 Haziran 2023 12:06 - Güncelleme : 26 Haziran 2023 12:07
Ürküten açıklama: En yakınımızdaki kara delik uyandı!

Bilim insanları galaksimizdeki Sagittarius A* adlı verilen süper kütleli kara deliğin uyandığını keşfettiler.

Yakınlarımızda uykuda olan bir dev kara deliğin sürpriz bir şekilde uyanıp büyük bir güç kazandığına dair yeni bir keşif yapıldı.

Samanyolu galaksisinin merkezinde bulunan ve Sagittarius A* adı verilen süper kütleli kara delik​, Güneş​'in kütlesinin tam 4 milyon katı büyüklüğünde olup, bilim insanlarına göre şu anda oldukça "sakin" ve aktif olmayan bir halde bulunuyor.

"ATEŞ BÖCEĞİNİN GÜNEŞ KADAR PARLAMASI GİBİ"

Son zamanlarda yapılan araştırmalar, yaklaşık 200 yıl önce kara deliğin, yakınındaki gök cisimlerini yuttuğunu ve bunun sonucunda oldukça parlak bir hale geldiğini ortaya koydu. Strasbourg Üniversitesinden Dr. Frederic Marin, "Karadelik uyku durumundan çıktığında x-ışını emisyonunun yoğunluğundaki artış, sanki bir ormanda gizlenmiş tek bir ateş böceğinin birdenbire Güneş kadar parlak hale gelmesi gibidir." dedi.

Bilim insanları, bu olağanüstü değişimin neden gerçekleştiğini henüz tam olarak anlamış değiller. Bir kara deliğin daha önce sessizken nasıl birdenbire aktif hale gelebildiğini anlamak için, bu kara deliği ve yaşadığı değişimi daha detaylı bir şekilde incelemeye devam edecekler.

Ürküten açıklama: En yakınımızdaki kara delik uyandı!

Bu olay, bir X-ışını yankısı sayesinde keşfedildi. Aynı zamanda kara deliğin etrafındaki galaktik moleküler bulutların da yoğun bir parlaklık sergilediği gözlendi. Araştırmacılar, bu parlaklığın 19. yüzyılın başlarında kara delikten yayılan X-ışınlarından kaynaklandığını düşünüyor.

Bu yeni keşif, "Sgr A*'nın 200 yıl önceki bir parlama için X-ışını polarizasyon kanıtları" başlıklı makalede Nature dergisinde yayımlandı.

Bu keşif, kara deliklerin gizemli ve olağanüstü evrimini anlamak adına büyük bir adım niteliği taşıyor. Bilim insanları, gelecekteki çalışmalarla bu süper kütleli kara deliğin davranışlarını daha iyi anlamayı ve evrende nasıl ortaya çıktığını çözmeyi umuyorlar.

Kaynak: Independent

Kaynak: Independent

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...