Tgrt Haber

Uzay meraklısı öğrenci, bilim insanlarına sunum yapacak: Konferansa davet edilen tek Türk!

Editör: Ömer Faruk Doğan / Kaynak: İhlas Haber Ajansı
31 May 2024 14:24 - Güncelleme : 31 May 2024 14:25
Uzay meraklısı öğrenci, bilim insanlarına sunum yapacak: Konferansa davet edilen tek Türk!

Bu yıl 75'incisi düzenlenecek olan Uluslararası Astronomi Kongresi'ne (IAC), Nevşehir’de yaşayan 17 yaşındaki lise 3. sınıf öğrencisi Bilal Sayın, "Alglerin Yaşayabileceği Potansiyel Ortam: Proxima Centauri b." konulu makale ile davet edildi.

Her yıl uzay araştırmacıları, uzay mühendisleri, uzay ajansları, endüstri liderlerini ve öğrencileri bir araya getiren kongre, 1960 yılından beri düzenleniyor. Uzayın derinliklerindeki sırları keşfetmeye ve gelecekteki keşiflere yön vermeye fırsat sağlayan kongre, bu yıl 14-18 Ekim tarihleri arasında İtalya'nın Milano​ şehrinde yapılacak.

Uzayın sınırlarını zorlayan projelerin münazara edileceği kongrede, derin uzay keşfi, uydu teknolojileri, uzay araçları ve roket sistemleri gibi pek çok konuda bilim insanları fikir alışverişinde bulunarak, geleceğe dair vizyonlarını ve projelerini paylaşacaklar.

Uzay meraklısı öğrenci bilim insanlarına sunum yapacak: Konferansa davet edilen tek Türk! - 1. Resim

124 ARAŞTIRMACI ARASINDA TEK TÜRK

Dünyanın önemli üniversitelerinden akademisyenlerin yanı sıra NASA, ESA, MIT gibi kurum araştırmacılarının bilimsel çalışmalarının sunumlarının yapılacağı IAC'ye, uzayda yaşam bilimleri kategorisinde alanında 124 araştırmacı arasında tek Türk olan Sayın da davet edildi.

Sayın, kongrede "Potential Habitable Environment for Cultivating Algae: Proxima Centauri b" (Alglerin Yaşayabileceği Potansiyel Ortam: Proxima Centauri b.) konulu makalesinin sunumunu yapacak. Kongreye ayrıca Türkiye'den farklı kategorilerden 10 araştırmacı davet edildi.

Uzay meraklısı öğrenci bilim insanlarına sunum yapacak: Konferansa davet edilen tek Türk! - 2. Resim

ÇOCUKLUKTAN BERİ UZAYA MERAKLI

Çocukluğundan beri uzaya meraklı olduğunu söyleyen Bilal Sayın, "Su yosunu olarak bilinen alglerin potansiyel yaşayabilecekleri ortamlar üzerine bir takım araştırmalar yaptım. Bu çalışmayı da kongreye gönderdim. Gönderdiğim çalışma kabul edildi" diye konuştu.

Dünya'ya en yakın gezegende su yosunlarının yaşayabileceğine dair bir çalışma yaptığını belirten Sayın, bu çalışmanın keşiflerini, sonuçlarını, risklerini bir makale haline getirdiğini ve bilimsel çalışmalardan ve kendi gözlemlerinden yararlanarak ortaya bir sonuç çıkardığını ifade etti.

Uzay meraklısı öğrenci bilim insanlarına sunum yapacak: Konferansa davet edilen tek Türk! - 3. Resim

Su yosununun avantajının, en ilkel canlılardan biri olduğunu ve bu nedenle çok çabuk adapte olabildiğini kaydeden Sayın, şöyle konuştu:

"Gönderdiğim çalışma dünyanın birçok ülkesinde ve özellikle NASA, ESA ve MIT'te görevli araştırmacılar tarafından değerlendirildi. Uzayda yaşam bilimleri kategorisinde Türkiye'den sadece ben kabul edildim. Uzaya çok meraklıyım. Yıllarca çıplak gözle gözlem yaptım. Daha sonra dürbün ve teleskopla gözlemlerim oldu. Bunlar amatör gözlemlerdi."

Okul Müdürü Rauf Denizler, Sayın'ı tebrik ederek şunları söyledi:

"Okulumuzda yapılan bir takım çalışmalar Türkiye rekorları getirmişti. Bugün itibarıyla da öğrencimiz uluslararası bir kongrede sunum yapacak konuma gelmiş oldu. Ülkemizin kalkınmasında bir değer, bir zenginlik oluşturabilmesi için bu tür çalışmaları önemsiyorum."

Kaynak: İhlas Haber Ajansı

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...