Uzaya kas hücreleri gönderiliyor: Uzun yaşamın sırrı çözülecek
Bilim insanları, “MicroAge” isimli bir çalışmayla uzayda yaşlanmanın sırlarını çözmeye çalışacak. Araştırma, Liverpool Üniversitesi tarafından gerçekleştirilecek.
Araştırmacılar, Dünya üzerinde bir laboratuvarda yetiştirilen insan kas hücrelerini yaşlanmanın sırlarını ortaya çıkarma amacıyla yarın bir SpaceX Falcon 9 roketiyle uzaya fırlataacak.
Liverpool Üniversitesi araştırmacılarının geliştirdiği hücreler bir pirinç tanesinden bile daha küçük. Araştırma ekibi, bu hücrelerin her birini kalemtıraş büyüklüğündeki 3 boyutlu yazıcıyla üretilen tutuculara yerleştirdi.
DAHA SAĞLIKLI YAŞAMANIN SIRLARI ÇÖZÜLECEK
1,2 milyon sterlinlik çalışmanın arkasındaki ekip, mikro yerçekiminde kas hücrelerinin büyümesini izleyecek. Ayrıca ekip, bu çalışmayla insanların daha uzun ve daha sağlıklı yaşamalarına yardımcı olmayı umuyor.
MicroAge deneyi yarın Florida'daki Kennedy Uzay Merkezi'nden fırlatılacak ve Ocak ayında Dünya'ya geri dönecek. Bu deney, kasların neden yaşla birlikte zayıfladığına dair bulmacayı çözme ve potansiyel olarak bunun olmasını engellemenin bir yolunu bulma umuduyla Birleşik Krallık Uzay Ajansı tarafından finanse edildi.
Uzaydaki deneyde her biri bağımsız bir ünitede bulunan 24 kas hücresinden bazıları, 'egzersiz yapmak' için elektriksel olarak uyarılacak. Diğerleri ise Liverpool ekibinin daha önce yaşa bağlı kas erimesine karşı koruma sağladığını gösterdiği artan miktarda koruyucu ısı şoku proteinlerine maruz kalacak. Deneyin sonunda, kaslar dondurulacak ve araştırmacıların daha fazla analiz yapacağı dünyaya geri döndürülecek.