Dünya'dan tamamen farklı bir yaşam alanına sahip olsa da Rus astronot Oleg Kononenko, uzayda 878 günden fazla kalarak tarihe geçti. Astronotun asıl hedefi ise 1000 gün.
Dünya'dan farkli bir atmosfere sahip olan uzay, astronotlar için en sancili yasam alanlarindan biri. ISS'ye giden astronotlardan örnek verirsek burada çesitli deneyler, testler yapiliyor ve tamamen yer çekimsiz.
Ancak bu zorluga ragmen tarihe geçen bir isim var; Oleg Kononenko. Rus vatandasi olan bu astronot, uzayda en çok kalan astronot olarak tarihe geçti.
Rus haber ajansi TASS'in aktardigina göre Kononenko, Uluslararasi Uzay Istasyonu'nda tam 878 gün ve 12 saatten fazla kalarak kayitlara geçti.
Bu, ona uzayda en çok kalan astronot unvanini getirdi. Rekorun önceki sahibi ise Gennady Padalka idi.
1998 ve 2015 arasinda bes görev boyunca uzayda kalan Padalka; 878 gün, 11 saat, 29 dakika ve 48 saniye ile bir önceki rekorun sahibi idi.
Kononenko, Uluslararasi Uzay Istasyonu'na 2008'den bu yana bes yolculuk yapti.
Rus devlet haber ajansi TASS ile konusan mühendis, bu basarisina iliskin su açiklamalari yapti:
"Sevdigim seyi yapmak için uzaya uçuyorum, rekor kirmak için degil. Çocuklugumdan beri astronot olmayi hayal ettim ve arzuladim. Bu ilgi - uzaya uçma, yörüngede yasama ve çalisma firsati - beni uçmaya devam etmeye motive ediyor"