Uzay'da şaşırtan keşif: Okyanuslardan 140 trilyon kat daha fazla, tam 12 milyar yıllık
California Teknoloji Enstitüsü'de (Caltech) görevli bilim insanları, Uzay'da yer alan kuasar isimli gök cisimde 12 milyar yıllık su kütlesi keşfetti. Su kütlesinin Dünya'daki okyanuslardan 140 trilyon kat daha fazla olduğu söyleniyor.
California Teknoloji Enstitüsü'nün (Caltech) araştırmacıları liderliğinde evrende yeni bir keşif yapıldı. Caltech'teki bilim adamlarının grubunda yer alan iki gökbilimci evrende şimdiye kadar tespit edilen en büyük su rezervini ortaya çıkardı.
DÜNYA OKYANUSLARINI GERİDE BIRAKIYOR
En büyük rezervuar evrende aşırı parlaklığıyla ve kütlesiyle bilinen gök cismi kuasarda bulundu. Su buharının kütlesi, dünya okyanuslarındaki suyun toplamından en az 140 trilyon kat daha fazla… Kuasar çok uzakta olduğundan ışığının Dünya'ya ulaşması 12 milyar yıl sürmüştü. Ekibin gözlemleri, evrenin 1,6 milyar yaşında olduğu tartışmalarını beraberinde getirdi. Ekibin bulguları, Astrophysical Journal Letters'da yayımlandı.
''ESKİ ZAMANLARDA OLDUĞUNUN DA KANITI''
NASA'nın Jet Propulsion Laboratuvarı'ndan (JPL) bir bilim adamı Matt Bradford şunları söyledi:
"Bu kuasarın etrafındaki ortam, bu kadar büyük su kütlesi üretmesi açısından benzersizdir. Bu suyun en eski zamanlarda bile evrende yaygın olduğunun bir başka kanıtı."
Bir kuasar, etrafındaki gaz ve toz diskini tüketen devasa bir kara delikten güç alıyor, büyük miktarda enerji yayıyor. Bilim insanları daha önceki araştırmalarında bir su kütlesine ulaştığını söylemişti ancak bulunan büyük su buharı kuasarın doğasını ortaya çıkaran önemli eser gaz oldu.
Gökbilimcilere göre bu keşif, milimetre ve milimetre altı dalga boylarında gözlem yapmanın faydalarını vurguluyor.