Tgrt Haber

Uzmanlar alarma geçti! 2,6 tonluk akü bugün Dünya'ya düşüyor, yeri de belirlendi

08 Mart 2024 11:35 - Güncelleme : 08 Mart 2024 11:35
Uzmanlar alarma geçti! 2,6 tonluk akü bugün Dünya'ya düşüyor, yeri de belirlendi

Uluslararası Uzay İstasyonu'ndan kopan dev akü parçası bugün Dünya'ya düşecek. Akünün yanarak yüzlerce parçaya ayrılması bekleniyor ve uzmanlar can kaybı riskinin düşük olduğuna inanıyor.

ABD Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) ve Avrupa Uzay Ajansı (ESA) ortaklığındaki Uluslararası Uzay İstasyonu​'ndan (ISS) yaklaşık 3 yıl önce kopan dev akü parçasının bugün Dünya​'ya çarpacağı bildirildi.

Avrupa Uzay Ajansı Uzay Atıkları ve Bağımsız Güvenlik Ofisleri tarafından yapılan açıklamada, "kullanılmış ISS pillerinden oluşan paletin düşüşünün yakından izlendiği" belirtildi ve düşüşün tam olarak ne zaman ve nerede gerçekleşeceğinin hesaplanmaya çalışıldığı kaydedildi.

ALMANYA​'YA DÜŞECEĞİ KONUŞULUYOR

Alman BILD Gazetesi, yaklaşık 2,6 ton ağırlığında olduğu tahmin edilen dev akünün Dünya'ya düşerken büyük kısmının yanarak yüzlerce parçaya ayrılmasının beklendiğini ve "sayısız moloz parçasının Almanya'ya düşeceğini" yazdı.

Uzmanlar alarma geçti! 2,6 tonluk akü bugün Dünya'ya düşüyor, yeri de belirlendi - 1. Resim

"PARÇA BULURSANIZ 112'Yİ ARAYIN"

BILD Gazetesi'ne açıklama yapan bir sözcü, "En nadir durumlarda, yapay uzay nesnelerinin kalıntıları bulunur. Böyle bir durumun yaşanması halinde bu tür parçaları bulanların bu parçalara dokunmaması ve 112'yi araması önemle rica olunur." ifadelerini kullandı.

Almanya'da yapılan hesaplamalara göre, ülke genelindeki Ruhr bölgesinden Cottbus'a kadar uzanan 35 kilometre genişliğinde bir koridorun etkilenebileceği belirtiliyor.

"CAN KAYBI RİSKİ DÜŞÜK"

Avrupa Uzay Ajansı, internet sitesinden yaptığı açıklama ile şu ifadeleri kullandı:

"Yeniden giriş -51,6 derece Güney ile 51,6 derece Kuzey arasında gerçekleşecek. Esasen dalgalanan atmosferik sürükleme seviyelerinin neden olduğu büyük belirsizlikler, şu anda daha kesin tahminlerin yapılmasına engel oluyor. Beklenen yeniden giriş penceresine ne kadar yaklaşırsak ilgili bölge coğrafi olarak o kadar iyi sınırlandırılabilir."

Pillerin toplam kütlesinin 2,6 ton olduğu tahmin ediliyor ve bunların çoğu yeniden giriş sırasında yanabilir. Bazı parçalar yere ulaşsa da can kaybı riski (bir kişinin vurulma ihtimali) çok düşüktür."

Kaynak: ESA

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...