Uzmanlar, kuantum bilgisayarların tehdit olabileceğini söyledi
Şifrelenmiş, gizli dosyaların aniden açıldığı bir dünya hayal edin... Bilgisayar uzmanları, gelecekte bir kuantum felaketinin olabileceğini söylüyor. Bununla birlikte, ABD, Çin, Rusya ve Birleşik Krallık gibi pek çok ülke, siber alanda stratejik avantaj elde etmek için büyük yatırım yapıyor.
Günümüz bilgisayarları, bilgileri iki değerden birinde depolamak için ikili kod kullanıyor bunlar bit olarak bilinen 0 veya 1’dir. Kuantum bilgisayarları ise zor görevleri bir saniyede tamamlamalarını sağlayan kuantum bitleri (kübit) kullanarak daha hızlı çalışır.
BBC’nin haberine göre, kuantum bilgisayarların süper gücü standart bilgisayarlardan yüz bin kat daha hızlı bilgi deşifre etmesini sağlıyor. Bu da sınıflandırılmış ve kişisel veriler için önemli güvenlik riskleri sunabiliyor.
KUANTUM BİLGİSAYARLAR ŞİFRE KIRABİLİR
İngiliz yayın organına göre, şifrelenmiş verilerin kuantum sistemlerine açık olması, kuantum bilgisayarların yaygınlaşması halinde “kuantum felaketine” yol açabilir. PostQuantum'un baş strateji sorumlusu Harri Owen, "Bugün internetten yaptığımız alışveriş, bankacılık işlemleri, sosyal medya etkileşimleri ve diğer her şey şifreli. Ancak kuantum bilgisayarlar bu şifrelemeyi kırabilecek." diyerek tehlikeye değindi.
Owen, bu tür kuantum bilgisayarların saniyeler içinde devlet savunma sistemlerini tamamen kapatabileceğini belirtti. Bununla birlikte, uzmanlar, kuantum bilgisayarların yaygın kullanımının yakın bir tarihte olmayacağını düşünüyor.
İngiliz Sussex Üniversitesi uzmanları, bir kuantum bilgisayarın, bitcoin ve diğer bazı kripto para birimleri için şifreleme algoritması olan SHA-256'nın şifresini çözmek için ne kadar güce sahip olması gerektiğini hesapladı. Görevin 13 milyon kübitlik bir kuantum bilgisayar gerektirdiği ortaya çıktı. Bunu bir saatte yapmak için 317 milyon kübit ve 10 dakikada 1,9 milyar kübit gerekiyor.
Şu anda, IBM'in en güçlü kuantum işlemcisi 127 kübite sahip. Ancak Google, 2029 yılına kadar bir milyon kübitlik kuantum bilgisayar geliştirmeyi hedefliyor. Bunun yanı sıra birçok ülke, şifrelemeyi kırabilen veya kırılmaz şifreleme geliştirebilen firmaların ve hacker gruplarının listesini çıkarıyor. Böylece potansiyel yıkıcı grupları şimdiden önlemeyi amaçlıyorlar.
Google ve Microsoft gibi teknoloji devleri kuantum bilgisayarların öncüsü olmak için büyük çaba sarf ediyor. Ancak ABD Ulusal Bilim ve Teknoloji Enstitüsü (NIST) araştırmacıları, "sanayiyi, hükümeti, akademiyi ve kritik ulusal altyapıyı kuantum kıyametinin tehlikelerine karşı korumak" istediklerini söyledi. Bu nedenle, bir savunma stratejisi üzerinde çalışıyorlar.