Uzmanlardan, Bayraktar KIZIELMA için umut veren açıklamalar
Uzmanlar, Baykar Teknoloji'nin geliştirmekte olduğu KIZILELMA hakkında konuştu. TSK için önemli bir yere sahip olacak KIZILELMA'nın vurucu gücü yapak zekası olacak...
Savunma Sanayii alanında dünyanın önde gelen şirketlerinden Baykar Teknoloji, piyasada bulunan ve geliştirmekte olduğu İHA/SİHA’larıyla dünyanın gündeminde. Son olarak yeni projesi Bayraktar KIZILELMA’yı duyuran Selçuk Bayraktar, 2023’e kadar merakla beklenen İHA’yı piyasaya sürecek.
Şu anda geliştirme sürecinde olan Bayraktar KIZILELMA gerek mühimmatlar, gerek yüksek hızı, gerekse aerodinamik özellikleriyle ön plana çıkacak. Ancak tüm bunların yanında yapay zekanın da önemli bir rol oynayacağı söylenmekte.
KIZILELMA İÇİN NEFESLER TUTULDU
Dünyada çok fazla örneği olmayan Bayraktar KIZILELMA, oldukça hızlı gelişen bir proje olarak karşımıza çıkacak. Şu anda MİUIS projesi dünyada çok az sayıda ülkenin yapabileceği önemli işlerden biri. Ancak Selçuk Bayraktar, daha AKINCI’nın bile dillerden düşmediği bu dönemde KIZILELMA’nın geliştirilmeye başlandığını duyurdu.
12 Mart’ta “Üretim hattına 3 buçuk yıl sonra daha büyük ve daha çevik bir balık girdi” diyerek müjde veren Selçuk Bayraktar, bundan iki hafta sonra Twitter hesabından ‘Kanadını taktık’ mesajıyla KIZILELMA MİUS’un yeni bir videosunu paylaştı.
Savunma Sanayii Araştırmacısı Kadir Doğan ise projedeki hızlı ilerlemenin altını çiziyor. Baykar Savunma’nın kuruluşundan itibaren sürdürdüğü dinamik yapının etkisinin önemli rol oynadığı söyleyen Doğan, ses altı ve ses hızına yakın hızlarda uçması beklenen bir platformun böylesine çabuk bir şekilde ortaya çıkmasının şaşırtıcı olduğu da ifadelerini ekliyor. “Tabii projenin zorluğunu düşündüğümüzde çıktıları görmek için aceleci olmamak gerekiyor” diyen Doğan, programın önünde çok uzun bir yol bulunduğunu da sözlerine ekliyor.
MANEVRA KABİLİYETLERİ ÇOK KONUŞULACAK
Baykar Teknoloji’nin geliştirme aşamasındaki KIZILELMA Projesi, 1,5 tona yakın mühimmat ve faydalı yük kapasitesine sahip olacak. Hava-Hava, Hava-Yer akıllı ve seyir füzelerini taşıyacak KIZILELMA’nın, TCG Anadolu sınıfındaki kısa pistli gemilerden iniş ve kalkış yapabileceğini de belirtmekte fayda var.
ASIL GÜCÜ YAPAY ZEKA OLACAK
KIZIELMA’nın önemli pek çok detayına değinen Kadir Doğan, yapay zekanın da altını çiziyor. Konuyla ilgili düşüncelerini aktaran Doğan, “Nitekim halihazırda insansız sistemlerdeki en büyük problemlerden biri iletişim. Güvenilir biçimde yüksek hızda ve yüksek veri kapasitesine sahip iletişim sistemleri gerekiyor. Özellikle hava-hava görevi icra edecek KIZILELMA gibi hızlı aracın çok hızlı iletişim sistemlerine ihtiyacı var.
İşte bu noktada olası manevra ihtiyacı olan durumlarda çeşitli senaryolara yapay zeka desteği gerekebilir. Örneğin uçağın hava savunma füzesinden kaçınması gerekeceği senaryolarda iletişim hızının akamete uğramaması gerek. Bu noktada uçağa yapay zeka müdahale edebilir. Bunlar düşünülebilecek ve uygulanabilecek çeşitli senaryolar.
Yine uçağın diğer insanlı uçaklar ile ‘insanlı-insansız araç müşterek kullanım’ konseptine uygun olarak faaliyet göstermesi bekleniyor. Sağladığı istihbarat verilerinin anlık olarak diğer insanlı araçların savunma veya saldırıları için kullanılacağı değerlendirilebilir. Bu noktada KIZILELMA hem savaş uçaklarının çeşitli kabiliyetlerini hem de mevcut insansız hava araçlarının çeşitli kabiliyetlerini bir arada sergileyebilecek kabiliyet sıçraması potansiyeline sahip bir araç.” dedi.