Tgrt Haber

Uzmanlardan çarpıcı araştırma: Kaliteli uyku aslında bu kadar basitmiş

Editör: Ömer Faruk Doğan / Kaynak: Science Alert
11 Kasım 2023 11:46 - Güncelleme : 11 Kasım 2023 11:49
Uzmanlardan çarpıcı araştırma: Kaliteli uyku aslında bu kadar basitmiş

Birçok dış faktörden etkilenen uyku kalitesini artırmanın çok basit bir yolu ortaya çıktı. Danimarka Teknik Üniversitesi'nden bir grup araştırmacı, yatak odası ne kadar iyi havalandırılırsa gece uyanmalarının o kadar azaldığını buldu.

İyi bir gece uykusu geçirmenin aslında sanılandan çok daha basit bir yöntemi olduğu ortaya çıktı. Danimarka Teknik Üniversitesi'nden araştırmacılar tarafından yönetilen bir ekip, 29 gönüllü üzerinde yaptıkları çalışmada, yatak odasının iyi havalandırılmasınınuyku​ kalitesini nasıl artırdığını inceledi.

Araştırma kapsamında, katılımcıların yatak odalarındaki mevcut havalandırıcıları kullanarak gece boyunca hava döngüsünü değiştirmelerine izin verildi. Düşük, orta ve yüksek havalandırma hızları, bir kontrol haftası ile karşılaştırıldı. Havalandırma hızı arttıkça, katılımcıların uyku kalitesinde iyileşme ve gece boyunca uyanmaların azalması gözlemlendi.

NE KADAR ÇOK HAVALANDIRMA, O KADAR İYİ UYKU

Araştırmacılar, "Havalandırma hızı arttıkça, nesnel olarak ölçülen uyku kalitesinin iyileştiğini gözlemledik. Fan hızını artırarak elde edilen bu sonuçlar, yüksek havalandırma oranlarının gece boyunca daha sağlıklı bir uyku süreciyle ilişkilendirilebileceğini gösteriyor" ifadelerini kullandı. 

Katılımcıların uyku kalitesinin çalışma boyunca ne ölçüde değiştiği, bileklerine takılan bir takip cihazı aracılığıyla takip edildi. Araştırmacılar aynı zamanda karbon dioksit (CO2) konsantrasyonu, nem, partikül madde (PM) seviyeleri ve sıcaklık gibi çeşitli faktörleri de ölçtü.

Havalandırma oranlarındaki değişikliklerin CO2 ve PM seviyelerini etkilediği, aynı zamanda yüksek havalandırma hızlarının yatak odasındaki nem miktarını azalttığı gözlemlendi.

Daha önceki araştırmalar, kötü havalandırmanın bilişsel performansı olumsuz etkileyebileceğini göstermişti, ancak bu çalışma bu yönde bir etki göstermedi. Araştırmacılar, bu durumun CO2 seviyelerinin belirli bir eşiğin altında kalmasından kaynaklanmış olabileceğini öne sürüyorlar.

Bu yeni araştırmanın, iyi havalandırmanın uyku kalitesini etkilediğini ortaya koyan daha önceki çalışmaların ötesinde, katılımcıların kendi yatak odalarında gözlemlendiği ve havalandırma koşullarının uzaktan kontrol edildiği bir gerçek dünya senaryosunda gerçekleştiğine dikkat çekildi.

Araştırma, Science of the Total Environment dergisinde yayımlandı.

Kaynak: Science Alert
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...