Tgrt Haber

Uzmanlardan korkutan uyarı… Yıldızlar gece tamamen kaybolacak, sadece 20 yıl var!

Editör: Okan Güleş / Kaynak: thenews
30 May 2023 15:30 - Güncelleme : 30 May 2023 15:32
Uzmanlardan korkutan uyarı… Yıldızlar gece tamamen kaybolacak, sadece 20 yıl var!

Dünya, günden güne giderek daha da kötü bir hal alıyor. Küresel iklim değişikliğinin yanı sıra, buzulların erimesi büyük bir tehdit. Ancak bunların dışında bir de ışık kirliliği var ve bilim insanlarının son uyarısı da bununla ilgili.

Artan nüfus, gelişen teknolojiyle birlikte elektronik aletlerin ve otomobil sayısının artması yaşadığımız gezegene büyük zararlar veriyor.

Bilim insanları yıllardır çevre kirliliğinin önüne geçmeye çalışırken, otomobillerin sıfır karbon emisyonu olarak elektrikli sisteme geçmesi için baskı yapılıyor. Zira günümüzdeki otomobillerin çoğunun elektrikli olmasının nedenlerinden biri de bu. Fakat gökyüzünde gözle görünen, artık kirli daha kirli havaya sahip bir gezegenimiz var.

Uzmanlar ’20 yıl içinde’ diyerek uyardı

Bilim insanları, artan ışık nedeniyle 20 yıl sonra insanların artık gece yıldızları bile göremeyeceğini söylüyor.

The Guardin’a açıklamalarda bulunan İngiliz astronom Martin Rees, ışık kirliliğinin son birkaç yılda ‘hızla kötüleştiğini’ belirtti.

Uzmanlardan korkutan uyarı… Yıldızlar gece tamamen kaybolacak, sadece 20 yıl var!

‘BÜYÜK BİR YOKSUNLUK OLUR’

Rees’e göre ışık yayan diyotların; yani LED’lerin ve diğer aydınlatma​ araçlarının artan kullanımı, gece gökyüzünü dramatik bir oranda aydınlatır hale geldi. Giderek artan ışık kirliği ile beraber Rees, "Gece gökyüzü çevremizin bir parçası ve bir sonraki neslin onu hiç görmemesi, tıpkı bir kuş yuvasını hiç görmemiş olması gibi, büyük bir yoksunluk olur" ifadelerini kullandı.

Diğer yandan Alman araştırmacılar, aydınlatmayı değiştirmenin dış ışıkları gizleyerek, onları aşağı doğru yönlendirerek, ışık yoğunluğunu düşürerek ve ışıkların bazı kırmızı ve turuncu bileşenlerle birlikte öncelikle mavi-beyaz olduğundan emin olarak işleri önemli ölçüde iyileştirebileceğini söylüyor. Kyba, "Bunun gibi önlemlerin çok büyük bir etkisi olur" dedi.

Kaynak: Thenews
Derleme: Okan Güleş/ tgrthaber.com.tr

Kaynak: thenews

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...