Tgrt Haber

Uzmanları endişelendiren hareketlilik: ‘Kıyamet Günü Buzulu’ eriyor!

Editör: Okan Güleş / Kaynak: Nature
17 Şubat 2023 10:15 - Güncelleme : 17 Şubat 2023 15:25
Uzmanları endişelendiren hareketlilik: ‘Kıyamet Günü Buzulu’ eriyor!

Dünya’da yaşanan doğal afetler giderek artarken, küresel ısınmayı tetikleyen ve deniz seviyesinin hızla yükselmesine yol açacak bir gelişme yaşandı.

Doğal afetler, iklim değişiklikleri ve yaşanan birçok olay. Dünya, her geçen gün özellikle doğa olaylarında kötüye doğru gidiyor ve yakın zamanda buzulların erimesiyle ilgili önemli tehdit daha ortaya çıktı.

Antarktika’nın ‘’KıyametGünüBuzulu’’ olarak adlandırdığı buzulları, yeni araştırmalara göre beklenmedik şekilde hızla ilerliyor. Bu, deniz seviyesinin de paralel olarak hızla yükselmeye yol açacağını ortaya koyuyor.

‘KIYAMET GÜNÜ BUZULU’ HIZLA ERİYOR

Ortalama Florida büyüklüğündeki Thwaites Buzulu, yani ‘Kıyamet Günü Buzulu’, Batı Antarktika’da bulunuyor. Ancak kritik buz sahanlığı, okyanus ısınmaya devam ederken giderek daha savunmasız hale geliyor.

Nature dergisinde yayınlanan iki çalışmada bilim adamları, buz rafının çoğunun altındaki erime hızının önceden düşünülenden daha yavaş olmasına rağmen, buzdaki derin çatlakların ve "merdiven" oluşumlarının çok daha hızlı eridiğini ortaya çıkardı.

Her yıl okyanusa milyarlarca ton buz dökerek yıllık deniz seviyesi artışının yaklaşık %4'üne katkıda bulunur. Özellikle hızlı erime, buzulun 1990'ların sonlarından bu yana yaklaşık dokuz mil (14 kilometre) geri çekilen deniz tabanıyla buluştuğu noktada meydana gelir ve daha büyük bir buz dilimini nispeten ılık okyanus suyuna maruz bırakır.

İşte ‘Kıyamet Günü Buzulu’ Thwaites'in tamamen çökmesi, deniz seviyesinin iki fitten (70 santimetre) fazla yükselmesine yol açabilir, bu da dünyanın dört bir yanındaki kıyı topluluklarını harap etmeye yeterli bir seviye.

Diğer yandan Batı Antarktika’da çevredeki buz için doğal bir baraj görevi gören Thwaites, çökmesi halinde küresel deniz seviyesinin nihayi olarak 3 fit yükselebileceği öngörülüyor.

 

Kaynak: Nature

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...