Tgrt Haber

Veri aktarım hızını uçuracak teknoloji: Thunderbolt 5 tanıtıldı

13 Eylül 2023 12:18 - Güncelleme : 13 Eylül 2023 12:19
Veri aktarım hızını uçuracak teknoloji: Thunderbolt 5 tanıtıldı

Thunderbolt 4'ten üç kata kadar daha hızlı verim aktarım hızını ve 240W'a kadar hızlı şarj özelliğini destekleyen Thunderbolt 5 teknolojisi tanıtıldı. Peki ne işe yarayacak? İşte detaylar...

Intel​, güçlü ve iddialı PC bağlantı teknolojisi girişimi olan Thunderbolt 5 protokolünü tanıttı. Thunderbolt 4'ün üç katı kadar bant genişliği sunma yeteneği ile dikkat çekiyor.

Birden fazla 8K ekranı destekleme özelliği ve 540Hz'ye kadar çalışabilen oyun monitörlerini destekleme yeteneği de bu teknolojinin önemli özellikleri arasında. Ayrıca 240 watt'a kadar şarj gücü sunabiliyor.

2020'de piyasaya sürülen Thunderbolt 4, Thunderbolt 3'ün hafif geliştirilmiş bir versiyonu olarak karşımıza çıkmıştı. İkisi arasında öyle fazla bir fark yoktu. Örneğin maksimum bant genişliği hala 40 gigabit/saniye idi, ancak Intel birden fazla 4K ekranı desteklemeyi standart hale getirdi ve depolama cihazı hızlarını da ikiye katlamayı başardı. Yanı sıra, en az bir Thunderbolt 4'ün USB-C​ şarjını desteklemesini de gerektiriyordu.

Öte yandan, Thunderbolt 5 ise USB 4'ün ikinci jenerasyonuna dayanıyor ve birebir aynı hız artışlarını sunuyor. Önemli geliştirme ise, Intel'in artık belirli özellikleri bir gereklilik haline getirmesi.

Thunderbolt 5 ile 80 Gbps'lik temel bir hızı ve bant genişliği artırma özelliği kullanarak 120 Gbps'yi destekleme gerekliliği bulunuyor (USB4 20 Gbps gerektiriyor). Ayrıca çift 6K ekranı destekleme (Thunderbolt 4 çift 4K monitör gerektirir) ve en az 140 watt şarj ve daha güçlü 240 watt modu da mevcut.

Veri aktarım hızını uçuracak teknoloji: Thunderbolt 5 tanıtıldı

KABLO KARMAŞASINA SON VERDİ

Intel'in Thunderbolt'u ilk tanıttığı zamandan beri amacı, tüm veri ve güç ihtiyaçlarını karşılayabilen tek bir kablo geliştirmekti. Thunderbolt 5 ile şirket bu hedefine bir adım daha yaklaştı.

Örneğin, 240W'a kadar şarj ile bazı oyun dizüstü bilgisayarları ve iş istasyonları ayrı bir güç portuna ihtiyaç duymadan şarj edilebilecek. Bu, taşınması gereken kablo sayısının azalması anlamına gelmekle birlikte, başkasının USB-C kablosunu ve adaptörünü ödünç alarak cihazınızı şarj edebileceğinizi de gösteriyor.

Intel daha önce açıkladığı gibi, Thunderbolt 5 aksesuarları ve PC'lerinin 2024 yılında piyasada olacağını söylüyor.

Kaynak: Engadget

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...