WhatsApp, hükümete kafa tuttu: ‘Kurallarınıza uymaktansa ülkenizden çekiliriz’!
Pek çok politikalarıyla gündeme gelen WhatsApp, İngiltere’de Çevrimiçi Güvenlik Yasası'na uymayı reddetti. Meta’ya ait platformdan Uçtan Uca Şifreleme özelliğinin kaldırılması talep edilirken, WhatsApp bunun yerine ülkeden çıkmayı göze aldıklarını söyledi. İşte detaylar.
WhatsApp, yıllardır çeşitli politika ve gizlilik kuralları ile gündeme geldi ve gelmeyede devam ediyor. Anlık mesajlaşma hizmeti dünyanın dört bir yanında kullanılırken, yakın zamanda İngiltere’nin Güvenlik Yasasına karşı gelerek ülkeden çekilebileceğinin sinyallerini verdi.
Uçtan uca şifreleme özelliğinin kaldırılmasına ilişkin kuralı içeren yasa, WhatsApp’ın İngiltere’den çıkmasına neden olabilir. Bu baskıya karşı WhatsApp olumlu bir geri dönüş sağlamaz iken, hükümetin Güvenlik Yasasına köle olmayacağını söyledi.
WHATSAPP, İNGİLTERE’DEN ÇIKABİLİR
WhatsApp’ın uçtan uca şifreleme özelliği,Meta dahil hiçbir üçüncü kişinin mesajlara erişmesini engelliyor.
İngiltere hükümeti ise bu özelliğin büyüyen çevrimiçi çocuk istismarı sorunuyla mücadele çabalarını engellediğini iddia ediyor.
Buna karşılık hükümet, WhatsApp’ın uçtan uca şifrelemeyi kaldırmasını ve bunun yerinde farklı bir içerik denetleme politikasını getirmesini söylüyor. Ayrıca WhatsApp’ın kurala uymaması durumunda Meta’nın yıllık cirosunun yüzde 4’üne kadar para cezasına çarptırılabileceğini de belirtmekte fayda var.
Ancak Meta'nın WhatsApp başkanı Will Cathcart, yasa koyucularla hükümetin internet düzenlemesini görüşmek üzere bir araya geleceği bir İngiltere ziyareti sırasında, şifrelemesini zayıflatması istendiğinde buna uymayı reddedeceğini, çünkü bunu tüm kullanıcılar için yapması gerektiğini ifade etti.
"Dünyanın her yerindeki kullanıcılarımız güvenlik istiyor - kullanıcılarımızın %98'i İngiltere dışında, ürünün güvenliğini düşürmemizi istemiyorlar." Son zamanlarda örneğin İran'da engellendik. Liberal bir demokrasinin bunu yaptığını hiç görmedik."
WhatsApp’ın güvenliğini düşürmeyeceklerini söyleyen Will Cathcart, ‘bunu hiç yapmadık ve dünyanın başka yerlerinde engellenmeyi de kabul ettik’ ifadelerini kullandı.
WhatsApp, İngiltere'nin teklifini kabul etmeyeceğini söylerken, gerekirse ülkeden çekilebileceklerini bile söyledi.
İletişim düzenleyicisi Ofcom'a göre çevrimiçi olan her 10 yetişkinden yedisinden fazlası tarafından kullanılan WhatsApp, Birleşik Krallık'taki en popüler mesajlaşma platformu.
Güncellendi: 12.03.2023